Nokia: Tržby klesli o 20 %. Akcie padajú o takmer 7%!

Fínsky producent mobilných telefónov, Nokia dnes publikoval svoje výsledky za uplynulý prvý kvartál.

Ako Fíni avizovali, ich tržby za prvé tri mesiace 2013 predstavovali 5,85 miliardy €, čo je medziročný pokles až o 20 %. Spoločnosť za prvý kvartál vykázala stratu 339 mil. €, kým v rovnakom období pred rokom strata dosahovala ž 1,57 mld. €.

Predaje smartfónov vzrástli o  27 % na 5,6 milióna kusov. Nepriaznivým vývojom pre spoločnosť je pokles cien – priemerná cena telefónov naprieč všetkým kategóriám poklesla o 8 % na 47 €. V oblasti smartfónov ale priemerná cena vzrástla o 34 % na 191 €.

Ako uviedol generálny riaditeľ Nokie, Stephen Elop, niektoré oblasti podnikania zaznamenali pokrok, avšak iné si zaslúžia ešte väčšiu pozornosť. Napriek tomu je riaditeľ, ktorého Nokia prijala v roku 2010, s prevádzkovým výsledkom spokojný.

K 14:00 si akcie Nokia odpisujú 6,61 %. Trh reaguje na nepriaznivý vývoj tržieb, ktoré zaostali za očakávaniami. Jeden z obchodníkov ale uviedol, že vývoj akcií neodráža aktuálne čísla a akcie by podľa neho mali rásť. Spoločnosť predala 5,6 mil. telefónov, čo je v súlade s očakávaniami, takže výrazné straty akcií sú neopodstatnené.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre