5 vecí, o ktorých by ste na Veľkonočný pondelok mali vedieť!

1. Centrálne banky rozvíjajúcich sa ekonomík nechcú držať euro. Ako vyplýva z najnovších údajov Medzinárodného menového fondu, ich devízové rezervy v tejto mene sa medziročne zúžili o 8 %. Odborníci tvrdia, že aj keď je euro svetovou menou číslo dva, nevidia žiadnu možnosť napadnutia amerického dolára.

2. Na druhej strane Atlantiku boli v pondelok vyhlásené viaceré makroekonomické dáta. Poďme sa na ne pozrieť: Nálada v americkom priemysle zaznamenala zhoršenie, keď index ISM v marci poklesol z predošlých 54,2 b. na 51,3 bodov.

Naopak, potešenie priniesli stavebné výdavky, ktoré rástli vo februári rýchlejšie než sa pôvodne odhadovalo. Kým prognózy počítali s 0,8 %-ným navýšením, medzimesačne sa stavebné výdavky zdvihli o 1,2 %. Akciové indexy na Wall Street si z veľkonočného pondelka odnášajú straty, pričom najviac trpeli priemyselné a komoditné akcie.

 3. “Skupina odborníkov môže byť nápomocná, avšak nenahradí parlament”. Takýmito slovami kritizovali politické strany v Taliansku návrh tamojšieho prezidenta Napolitana. Ten vymenoval skupinu desiatich odborníkov pre vypracovanie plánov, ktoré majú krajinu vyviesť z krízy. Politická scéna tu zrejme zostane napnutá aj v najbližších mesiacoch.

4. Pod tlakom Európskej komisie bolo k nepopulárnym úsporám dotlačené aj Belgicko. Ako informovala belgická spravodajská agentúra, tamojšia vláda po niekoľkodňových rokovaniach prijala úspory v objeme 1,4 miliardy eur. Týmto krokom má Belgicko stlačiť svoj deficit na 2,4 % ročného ekonomického výkonu.

5. Priemysel druhej najväčšej ekonomiky sveta – Číny – má za sebou výdatný mesiac, keďže ekonomická aktivita v tomto sektore vzrástla na 11-mesačné maximum. Ako oznámil národný štatistický úrad, príslušný index nákupných manažérov v marci vzrástol o 0,8 boda na 50,9 bodov. Index nákupných manažérov, ktorý vyhodnocuje banka HSBC, v mesiaci marec vzrástol na 51,6 bodov,

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Úvodné foto: [thanunkorn] FreeDigitalPhotos.net

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre