V žilách eurozóny opäť prúdi kríza

Podnikateľská a spotrebiteľská dôvera v eurozóne je opäť na ústupe. Ako sa uvádza v správe, ktorú dnes publikovala Európska komisia, hodnota príslušného indikátora Economic Sentiment Index v marci poklesla o 1,1 boda na 90 bodov, čo je viac než očakávali ekonómovia.  V rámci krajín Európskej únie index oslabil o 0,6 bodu na 91,4 b..

Ide o prvý prieskum po vypuknutí problémov na Cypre a ako tvrdia odborníci,  do podnikateľského prostredia sa opäť vrátil zmysel pre krízu a pocit neistoty.

Pokles indexu bol zaznamenaný až v troch z piatich najväčších ekonomík menovej únie, vrátane Francúzska, Nemecka a Španielska. Okrem toho dnes z Paríža prišla nepriaznivá správa o tom, že ekonomika Francúzov v prvom kvartáli 2013 oproti štvrťroku predtým poklesla o 0,3 %.

Čo sa týka spotrebiteľov, tí sú menej pesimistickí pri vyhliadkach v nezamestnanosti, avšak zhoršili sa ich očakávania v oblasti úspor.

Akciové trhy v Európe sú dnes ponorené v červenom, keď nemecký index DAX 30 a francúzsky CAC 40 strácajú takmer jedno percento.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre