Taliansko si požičalo 8,5 miliardy €. Pozrite sa na úrok!

Taliansko si prostredníctvom dnešnej aukcie vládnych dlhopisov požičalo celkom 8,5 miliardy €, pričom úroky pre investorov boli podstatne nižšie než v podobnej emisii predtým (26. februára 2013).

Ako v utorok v Ríme uviedla agentúra pre správu talianskeho dlhu, pri 6-mesačných dlhových cenných papieroch výnosnosť poklesla z predošlých 1,24 % na 0,83 %. V januári sa úrok na 6-mesačných dlhopisoch Talianska pohyboval na úrovni 0,731 %.

Dopyt po talianskom dlhu bol robustný a ponuku prekročil 1,64-krát. Dlh tretej najväčšej ekonomiky eurozóny, ktorá sa s recesiou trápi už od polovice roka 2011, dosahuje už viac ako 2 bilióny €. Uprostred tohto týždňa Rím vydá ďalšie dlhopisy s 5-ročnou a 10-ročnou splatnosťou, prostredníctvom ktorých bude chcieť získať sedem miliárd €.

Taliansko je aj naďalej, niekoľko týždňov po parlamentných voľbách bez zostavenej vlády. Kým Silvio Berlusconi, ktorý získal väčšinu v hornej komore parlamentu, má záujem utvoriť koalíciu s víťazom v dolnej komore – Pier Luigi Bersanim, ten o tom nechce ani počuť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

“Dopyt po talianskom dlhu…” … prečo niekto kupuje dlh krajiny ktorý stále narastá? resp. čo z toho dotyčný investor má?

no predsa dobry urok a cim rizikovejsi dlh tym vyssi úrok..no nekup to :D