Naša chuť na veľké nákupy sa prepadla na historické minimum

V Európe rapídne narastá nezamestnanosť a znižujú sa disponibilné príjmy spotrebiteľov. Vzhľadom na tento negatívny vývoj sa nemožno diviť, že obyvatelia Európskej únie akosi nemajú na nákupy tovarov dlhodobej spotreby chuť (hlavne preto, že nemajú ani peniaze).

Ukazovateľ Európskej komisie, ktorý vyhodnocuje očakávania veľkých nákupov, sa vo februári 2013 znížil a dosiahol historicky nízku úroveň!

Jeho vývoj poukazuje na pokračujúcu slabú dynamiku spotreby tovaru dlhodobej spotreby. Nákupy automobilov a iného drahého tovaru zostanú pravdepodobne aj v ďalšom období tlmené.

Plne tento vývoj dokazujú aj februárové registrácie nových automobilov v Európskej únii, ktoré medziročne poklesli o 10 % a dosiahli historické dno. Pokles nezaznamenali len krízou postihnuté krajiny ako Španielsko a Taliansko, ale aj Nemecko, kde predaje automobilov poklesli o 10 %. Februárové spomalenie tak nadviazalo na januárové, kedy bol taktiež zaznamenaný rekordne nízky počet registrovaných áut.

Sčasti ide o odzrkadlenie vplyvu rozpočtových opatrení na načasovanie nákupu automobilov v niektorých krajinách eurozóny, v ktorých sa koncom roka 2012 podporoval ich nákup.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre