5 noviniek, o ktorých by ste dnes mali vedieť!

1. Francúzsky prezident Francois Hollande dnes verejne priznal, že rozpočtový deficit jeho krajiny v tomto roku dosiahne až 3,7 % hrubého domáceho produktu. Ako je už na prvý pohľad zrejmé, toto číslo je o 0,7 percentuálneho bodu vyššie, než referenčná hodnota Maastrichtskej zmluvy. Brusel už na jeseň minulého roka predpovedal, že Paríž zlyhá v plnení úsporných cieľov. Francúzi to nakoniec priznali.

2. Výskumná spoločnosť IDC v utorok uviedla, že podľa jej odhadov sa podiel americkej spoločnosti Apple na trhu tabletov zníži na 46 %. Ešte v minulom roku Američania držali 51 %-ný podiel.

Na trhu, ktorý v súčasnosti prežíva revolúciu, je badať silnú konkurenciu. Svoje tablety vyvinuli aj spoločnosti ako Google a Amazon a minulý mesiac o príchode na tento trh informoval aj Hewllett Packard so svojim produktom Slate 7.

3. Aj napriek rekordnému obratu 48,8 miliardy € zaznamenal minuloročný zisk automobilky Audi medziročný pokles. Audi v roku 2012 predala celkom 1,455 mil. vozidiel, čo je viac než kedykoľvek predtým. Aj keď zisk spoločnosti klesol mierne o dve percentá na 4,4 miliardy €, CEO automobilky vyhlásil, že rok 2012 bol pre Audi úspešným.

Taliansko (sxc.hu)

4. Taliansko si prostredníctvom dnešnej aukcie dlhopisov požičalo celkom 7,75 mld. eur, pričom si investori zapýtali vyššie úroky.  Pri 12-mesačných dlhopisoch výnosnosť vzrástla z februárových 1,09 % na 1,28 %. Nervozita a vyššie náklady na refinancovanie sú zrejme spojené s nedávnym znížením talianskeho ratingu agentúrou Fitch.

Opačný vývoj dnes zaznamenala výnosnosť španielskych dlhopisov, keďže investori si v dnešnej španielskej aukcii zapýtali nižší úrok než v emisii predtým.

5. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, v januári  sa priemerná nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila v predaji a oprave motorových vozidiel o 5,9 % (dosiahla 768 €), vo vybraných trhových službách o 5 % (820 €), čin­nostiach reštaurácií a pohostinstiev o 3,4 % (370 €), prie­mysle o 3,1 % (842 €), stavebníctve o 2,5 % (581 €), ubytovaní o 2,5 % (577 €), malo­ob­chode o 2 % (561 €) a vo veľkoobchode o 1,5 % (747 €).

Priemerná nominálna mesačná mzda klesla len v doprave a skla­dovaní o 4,8 % (716 €) a v informačných a komunikač­ných činnostiach o 3,4 % (1 645 €).

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Foto: wikimedia

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre