Zisk spoločnosti Warrena Buffetta stúpol o 45 %

Legendárny investor Warren Buffett zverejnil výročnú správu za minulý rok, z ktorej vyplýva, že jeho podnikanie oproti roku 2011 zarobilo o 45 percent viac!

Zárobok jeho holdingu Berkshire Hathaway za minulý rok dosiahol objem 14,8 miliardy dolárov, čo je nárast oproti predchádzajúcemu roku o 4,5 miliardy. Väčšina zisku pochádza z nárastu hodnoty investícií a derivátových obchodov.

Napriek na prvý pohľad vynikajúcim dátam sa rok 2012 nedá hodnotiť ako úplne uspokojujúci. Rast hodnoty spoločnosti totiž zaostával za celkovým výkonom trhu. Je to tak len deviatykrát za posledných 48 rokov, kedy sa investorovi nepodarilo poraziť index S&P 500.
Vyjadrenie padlo aj k politike Buffettovej spoločnosti Berkshire Hathaway o nevyplácaní dividend.

Dividenda nebude. Buffett to obhajuje

Ich vyplácanie je pritom bežnou vecou vo väčšine spoločností, ktoré sa už „prehupli“ zo start-up fázy svojho podnikania. Buffett však svoju politiku nevyplácania dividend obhajuje.

„Urobili sme pri našich akvizíciách veľa chýb a bude ich ešte viac. Celkovo sú však naše výsledky uspokojivé, čo znamená, že naši akcionári sú oveľa bohatší, ako by dnes boli, keby sme peniaze, ktoré sme použili na akvizície, namiesto toho vyplatili na dividendách.“

Vývoj akcií Berkshire Hathaway

V poslednej dobe sa so spoločnosťou Berkshire Hathaway spája jej posledná veľká akvizícia v potravinárskej oblasti, keď prevzala spoločnosť Heinz.

Podozrivé obchodovanie spájajúce sa s akciami tejto spoločnosti len tesne pred jej prevzatím vyšetruje aj FBI. Americká komisia pre cenné papiere už dokonca žaluje nemenovaného obchodníka za porušenie zákona a zneužitie neverejných informácii pri obchodovaní.

Viac o tejto téme sa dočítate na: Buffettov kečupový obchod vyšetruje aj FBI

Snehová guľa
34,60
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre