Buffettov kečupový obchod vyšetruje FBI

Podozrivé obchodovanie s akciami spoločnosti Heinz krátko pred jej prevzatím bude vyšetrovať aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Americký finančný regulátor, ktorým je Komisia pre cenné papiere (SEC) už podala žalobu na neznámych obchodníkov za obchodovanie s využitím dôverných informácii, označované ako Insider trading.

Minulý štvrtok bola spoločnosť Heinz odkúpená za 23 miliárd dolárov konglomerátom Berkshire Hathaway, ktorý patrí Warrenovi Buffettovi v spolupráci s fondom 3G Capital. Deň predtým však bola zaznamenaná neobvyklá obchodná aktivita týkajúca sa práve tejto spoločnosti.

„FBI si je vedomá obchodných anomálií deň pred oznámením obchodu“, uviedol hovorca. „FBI preto teraz konzultuje spoločne so SEC, či bol spáchaný trestný čin.“

Informácie, ktoré zarobili 1,7 milióna $

SEC sa domnieva, že niektorí obchodníci vedeli o prevzatí ešte predtým, ako bolo oznámené, pričom vďaka tejto informácií zarobili zhruba 1,7 milióna dolárov. Cena akcií totiž po oficiálnom vyhlásení dohody o prevzatí vyskočila o 20 %.

Nepravidelné a vysoko podozrivé obchodovanie s akciami či opciami tesne pred fúziou alebo akvizíciou je závažným podozrením, že obchod bol zrealizovaný na základe dôverných neverejných informácii.

Insider trading je vo väčšine krajín zakázaný a považovaný za závažný trestný čin. Jedni z najprísnejších zákonov v tejto oblasti majú práve USA.

Neexistujú však žiadne podozrenia, žeby sa pochybením stála spoločnosť Heinz, alebo jej noví majitelia. SEC uviedla, že pri podozrivom obchodovaní bol použitý účet vedený v banke Goldman Sachs. Banka už informovala, že pri vyšetrovaní bude spolupracovať.

Foto: mat79

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre