Hospodársky zápal Mexika, za ktorým stoja spotrebitelia!

Minulý rok 4 percentá, tento zrejme až 6 %. Mexická ekonomika je dobré rozbehnutá, za čo môžu hlavne silné výdavky tamojších spotrebiteľov. Podľa prepočtov spoločnosti Thomson Reuters by sa výdavky domácností mali navýšiť z minuloročných 10 na tohtoročných 15 miliárd eur!

Pri počte obyvateľov 110 miliónov pripadá na hlavu 120 dolárov, ktoré je možné ponechať v obchodoch.

Príkladom pre mexické hospodárstvo je brazílsky ekonomický boom, kde sa s hospodárskym rozmachom nabaľujú aj prímy spotrebiteľov, ktorí si jednoducho môžu dovoliť viac. S obľubou pritom nakupujú domáce produkty, čo ekonomiku posúva vpred! Nevýhodou je tlak na rast cien – Brazília súperí až so 6 %-nou infláciou.

Masívne investície

Okrem spotrebiteľov sa o ekonomický rast Mexika starajú aj zahraničné investície. Je známe, že po mnoho rokov tu aktívne pôsobia nemecké firmy, ktoré dávajú prácu pre viac ako 120 tisíc ľudí. Ide najmä o automobilový, farmaceutický či chemický priemysel.

Veľkú továreň tu má aj najväčšia európska automobilka Volkswagen, jej dcéra Audi stavia nový závod v San Jose. Automobily tu produkuje aj Toyota či GM. Čo sa však týka áut, je pravdou, že len málo Mexičanov si ich môže dovoliť. Prognózy sú napriek tomu pozitívne, keďže sa predpokladá, že v najbližších šiestich rokoch tu vzrastie predaj automobilov o 60 % na 1,6 mil. vozidiel.

Komentáre