Veľká Británia prišla o svoj elitný rating!

Jedna z troch najväčších ratingových agentúr na svete – Moody´s sa zahryzla do elitného hodnotenia Veľkej Británie, keď ho znížila o jeden stupeň na „Aa1“. Ratingovka o tom informovala v piatok večer.

Ako dôvod pre toto rozhodnutie agentúra uvádza slabú ekonomiku a rastúce zadlženie. Verejný dlh krajiny sa nachádza tesne pod 90 % hrubého domáceho produktu.

Čo sa týka ostatných ratingových agentúr Standard & Poor (S & P) a Fitch, u nich má Británia rating naďalej na TOP úrovni, avšak s prideleným negatívnym výhľadom. Negatívny výhľad znamená, že krátenie ratingu je v blízkej budúcnosti viac než pravdepodobné.

Britský minister financií George Osborne je kritizovaný naprieč politickým spektrom, že nepodniká žiadne kroky, aby chorľavú ekonomickú situáciu riešil.

Osborne sa bráni, že Británia je vo veľmi ťažkej hospodárskej situácii a pripomína, že minulý rok bol mimoriadne ťažký. Krajina čelí problémom doma, kvôli dlhom vytvoreným v priebehu mnohých rokov a tiež problémom zo zahraničia kvôli ťažkostiam v eurozóne, kde je vyvážaných najviac výrobkov krajiny.

Problémy Británie sa odrážajú aj na vývoji britskej libry, ktorá v posledných mesiacoch slabne oproti doláru aj euru.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Bolo to otázkou času. tie problemy čo maju už nie sú zanedbatelne..ale čudujem sa lebo maju vlastnu menu cize mozu hybat menovou politkou čo aj robia ale stale su na tom horsie a horsie..teda take vyhvorky typu ze nemajú možnosť oslabiť kurz tu určite neplatia

Myslíš že menová politika to celé vyrieši? Môžu požičiavať aj zq záporný úrok ale pokial sa tie peniaze v obehu jednoducho netočia tak celý stimul je k veľkému ničomu. Avšak chápem že slabý menový kurz mmôže pomôcť exportu. Ale ako sa aj píše hore ten kurz je oproti iným menam oslabený ale zdá sa že britom to nepomáha