Konečne! Japonský export opäť rastie

Japonský vývoz v januári prvýkrát po ôsmich mesiacoch opäť rástol, no napriek tomu dosiahol obchodný deficit krajiny svoj rekord. Vývozu pomohol predovšetkým prudko oslabujúci jen, čím sa stali výrobky pre zahraničných zákazníkov cenovo dostupnejšie.

Japonský obchodný deficit klesol v januári oproti predchádzajúcemu roku o 10 % a 1,6 bilióna jenov. Deficit bol ovplyvnený zvýšeným dovozom palív, ktorý rastie po tom, čo tretia najväčšia ekonomika sveta musí fungovať bez väčšiny jadrových reaktorov, ktoré stále zostávajú uzavreté.

Japonský dovoz vzrástol v januári o 7,3 % . Jeden z najväčší skokov zaznamenal dovoz skvapalneného plynu (LPG), kde nárast predstavoval až 28 %. Dovoz ťahaný najmä prepravou priemyselného tovaru vzrástol o 6,4 %.

Vývoz je jedným z kľúčových faktorov ekonomického rastu. Zrazený bol predovšetkým slabým dopytom z Európy, ktorú stále trápi dlhová kríza. Ekonómovia tvrdia, že deficit obchodnej bilancie bude Japonsko prenasledovať po celý tento rok, ak nie aj nabudúci.

Rastú aj vývozy do Číny

Problémom zostáva aj trvajúci spor s Čínou, ktorá je najväčším obchodným partnerom Japonska. Najnovšie čísla však ukazujú, že situácia sa začína postupne meniť. Japonské dovozy do Číny vzrástli v januári oproti predchádzajúcemu roku o 3 %, čo je prvý nárast od mája minulého roka.

Darilo sa aj exportom do USA, kde došlo k výraznému nárastu o 10,9 %, čo dáva nádej na väčšie oživenie. Pomôcť exportu má aj v ďalšom období slabý jen, ktorý od novembra oslabil oproti americkému doláru už o 15 %. Môže za to výrazne uvoľnená menová politika, ktorú požaduje nový premiér Shinzo Abe.

Bola to práve slabá japonská mena, ktorá nedávno vyvolala polemiku o menovej vojne. Priemyselné veľmoci sveta sa napriek tomu zaviazali, že výmenné kurzy svojich mien budú udržovať relatívne stabilné.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre