5 noviniek, ktoré dnes potrebujete vedieť!

1. Obrovskú dávku radosti dnes na finančné trhy priniesol ZEW index, ktorého hodnota dosiahla trojročné maximum. Hodnota ukazovateľa, ktorý odzrkadľuje ekonomické očakávania nemeckých expertov, vo februári vzrástla na 48,2 bodov z predošlých 31,5 bodov.

2. Európske predaje automobilov sa dostali na nové minimum, keď sa v januári prepadli až o 8,5 percenta. Ako dnes v Bruseli avizovala Európska asociácia automobiliek (ACEA), registrácia automobilov v januári poklesla na 918 280 vozidiel, čo je najmenej od roku 1990. Najväčší pokles zaznamenali značky Peugeot a Toyota, každá o 16 %.

3. Index NAHB, ktorý meria sentiment na realitnom trhu USA, vo februári poklesol z predošlých 47 na 46 bodov. Hodnota indexu je investormi ostro sledovaná, nakoľko sleduje aj predaje nových domov, ktoré ale tentokrát sklamali. Staviteľov okrem iného zabrzdili aj rastúce náklady na stavebný materiál.

4. Najväčší svetový producent jogurtov, spoločnosť Danone dnes v Paríži avizovala, že v dôsledku slabého dopytu prepustí v Európe 900 zamestnancov. Dôvodom je skutočnosť, že európski spotrebitelia (najmä na juhu Európy) nakupujú lacnejšie produkty konkurencie.

5. Španielsko si v utorok prostredníctvom krátkodobých dlhových cenných papierov požičalo 4 miliardy eur, pričom úroky v porovnaní s januárom zaznamenali mierny pokles. Stanovený cieľ bol vďaka silnému dopytu naplnený. Pri dlhopisoch s 3-mesačnou splatnosťou bol dopyt 5-krát vyšší než ponuka.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

neviem co sa mohlo stat ze ten zew index tak vzrastol ale či to obhaji aj v marci??? modlime sa aby nas necakal kruty pad nadol