Takto zarába najsledovanejšie video na YouTube!

Videoklip k trháku Gangnam Style, za ktorým stojí 34-ročný Park Jae-sang (známy ako PSY) a ktorý sa vám dostane do uší aj keď nechcete, sa s viac ako miliardou pozretí stal najsledovanejším videoklipom servera YouTube.

Dnes, 12. februára, má video viac ako 1,3 miliardy zhliadnutí a nás zaujíma, čo tento video-úspech predstavuje z pohľadu generovania príjmov.

Podľa reklamnej platformy TubeMogul pripadá na 1000 zobrazení videa približne $ 67 centov. Samozrejme, sadzba sa líši od typu krajiny, v ktorej bolo video zhliadnuté. Kým niekde sú to 2 doláre, v krajinách ako Thajsko a Kórea (kde malo video Gangnam Style väčšinu pozretí) sú tieto sadzby omnoho nižšie. Napriek tomu najviac pozretí pochádza z USA. Sadzbu 0,67 dolára preto berieme ako priemer.

Dobre sa má aj Google

Keď do úvahy zoberieme množstvo doterajších zobrazení (1,3 mld.) znamená to, že samotné video vygenerovalo viac ako 870 000 dolárov. Približne polovica z tejto sumy pripadá službe YouTube, za ktorou stojí skupina Google.

Týmto to ale celé nekončí. Do videopríjmov speváka PSY a juhokórejského nahrávacieho štúdia YG Entertainment sa rátajú aj zhliadnutia tzv. paródii. Google ich identifikuje na základe porušenia autorských práv a s čistým svedomím ich môžeme rátať v desaťtisícoch!

Ľudia, ktorí za týmito satirickými videami stoja, majú 2 možnosti – buď video odstránia, prípadne zdieľajú reklamné príjmy z YouTube. A peniažky sa hrnú!

V súčasnosti sa odhaduje, že po odhliadnutí tržieb z iTunes, Amazonu, televíznych spotov atď., predstavujú len príjmy z YouTube pre speváka a jeho nahrávacie štúdio približne 4 milióny $. V celku pekné na to, že ide len o jeden z mnoha distribučných kanálov, čo poviete?

Foto: nvivo.es, 5gig

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre