Apple vyplatil 6 miliárd € vývojárom aplikácií

Výkonný riaditeľ Apple, Tim Cook v utorok oznámil, že spoločnosť Apple vyplatila už 5,97 mld. € vývojárom aplikácií. Osobne som vôbec netušil, že App Store generuje Apple-u tak vysoké príjmy. Pôvodne som mal napísať vetu obrátene, ale nie každý vie, že Apple si berie 30 % podiel z predaja aplikácie a 70% ostáva vývojárovi.

Koľko vlastne  Apple zarobí na predaji? Zo spomínaných takmer 6-tich miliárd je to 1,79 mld €. Tieto údaje boli oficiálne zverejnené vo finančných výsledkoch za prvý kvartál roku 2013. Samozrejme, Apple poskytuje vývojárom nástroje na vývoj aplikácií, celý ekosystém pre svoje zariadenia a tým zaručuje väčšiu použiteľnosť. V konečnom výsledku to znamená vyššie predaje.

V januári Apple oznámil, že App Store prekročil hranicu 40 miliárd stiahnutí z vyše 775 tisíc aplikácií z viac ako 500 miliónov užívateľských účtov. Za rok 2012 si užívatelia stiahli viac ako 20 miliárd aplikácií, čo znamená rapídny nárast dopytu po platených aplikáciách v ekosystéme iOS.

Apple iPad (Photo by John.Karakatsanis)
Neuveriteľne plodný rok

Pre vývojársku komunitu iOS bol rok 2012 neuveriteľne plodný. Aplikácie pre zariadenia iPhone, iPad a iPod touch sú dostupné v 155 krajinách po celom svete. Z celkového počtu 775 tisíc je viac ako 300 tisíc aplikácií vytvorených pre iPad.

V júni 2012 počas WWDC v San Franciscu Apple oznámil, že dosiahol 30 miliárd stiahnutí, 400 miliónov užívateľských účtov a 650 tisíc aplikácií. Za 8 mesiacov si tak spoločnosť rozšírila používateľskú základňu o 100 miliónov nových zákazníkov tj. 25%-ný nárast.

Tak isto sa navýšil počet aplikácií o 125 tisíc aplikácií tj. 15%-ný nárast. Pre porovnanie, spoločnosť Google so svojím Play Store oznámila v októbri 700 tisíc aplikácií a 25 miliárd stiahnutí. V tom čase boli čísla Google a Apple približne podobné, aspoň čo sa týka počtu dostupných aplikácií. Google nezverejňuje koľko vypláca vývojárom aplikácií, takže nezistíme, ktorá platforma je vhodnejšia z hľadiska ziskovosti.

Foto: marcopako 

Zdieľať
Komentáre