Podnikateľská dôvera v Británii na 21-ročnom minime!

Asociácia britských účtovných firiem zverejnila prieskum dôvery medzi podnikateľmi. Jeho najnovšie výsledky za minulý mesiac hovoria o poklese na 21-ročné minimum. Nepomohli tak ani známky zlepšenia na trhu práce, podľa ktorých sú firmy opäť ochotné prijímať ďalších zamestnancov.

Prieskum meria optimizmus v podnikaní a ekonomike počas najbližších šiestich mesiacov. BDO prieskum dôvery klesol v januári na 88,9 bodu, čo je výrazne pod 95 bodov, ktoré sú odzrkadlením ekonomického rastu.Je to najnižšia úroveň od  roku 1992, kedy sa tento index začal vykazovať.

Zdá sa tak, že situácia v ekonomike nie je vôbec ružová a nedochádza k zlepšovaniu. Pokračujúci slabý hospodársky rast zvyšuje obavy z bezprecedentnej recesie s trojitým dnom. Ak by sa mal tento negatívny cyklus ukončiť, je nevyhnutné, aby vláda realizovala plány na urýchlenie rastu.

BDO index zamestnanosti v januári naopak vzrástol. Naznačuje to zlepšenie v prijímaní nových zamestnancov v najbližších šiestich mesiacoch. A k zlepšeniu došlo tiež  pri čiastkovom optimizme v spracovateľskom priemysle.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre