Simpsonsmánia: Super stroj na peniaze!

Oficiálny chlieb rodiny Simpsonovcov (Photo by xGrape)

Zrejme keby tvorca Simpsonovcov, Matt Groening ako malý chlapec počúvol svojich učiteľov, ktorý mu hovorievali, aby v triede prestal kresliť a snívať, dnes  by sme bláznivú rodinku na čele s Homerom a Marge nepoznali. Nevznikol by obľúbený seriál pre milióny divákov po celom svete a ukážkový stroj na peniaze.

Priam nákazlivá popularita kresleného seriálu Simpsonovci za krátku dobu vyústila do miliardových príjmov. Licencie, ktoré si stovky firiem kupovali na vysielanie seriálu, videohry, knihy či šišky a cereálie, išli doslova na dračku.

Za prvých 14 mesiacov od svojho debutu tento kreslený seriál vygeneroval 2 miliardy dolárov v tržbách, čo je hodné potlesku!

Holding Fox Network (pod ktorý Simpsonovci patrili) popularity bláznivej rodiny sám využil, keď už v roku 1990 (krátko po debute) na trh priniesol prvé ohybné postavičky Simpsonovcov.

Po odvysielaní 450 epizód už nešli na odbyt len postavičky Homer, Marge, Bart, Lisa a Maggie, ale aj vedľajšie ako Patty a Selma či riaditeľ Skinner. Bolo to dobre horľavé palivo do neutíchajúceho stroja na peniaze. A išlo to ďalej!

Neskôr sa ukázalo, že postavičky s možnosťou ohýbania bol len zanedbateľný začiatok. Super nápadom (aspoň podľa nás) bolo zriadenie skutočnej verzie obchodu Kwik-E-Mart, kam chodili nakupovať ľudia zo Springfieldu.

Kwik-E-Mart (Photo by Xurble)

Veru tak, Kwik-E-Mart sa stal živou realitou! Známe ružové šišky, energetické drinky a pivo Duff, Krustyho cereálie, Buzz Cola či cigarety Laramie, ktoré sa objavili vo viacerých epizódach. Toto všetko si Američania mohli zakúpiť v predajniach, ktoré prevádzkovala spoločnosť 7-Eleven. Produktom na jej pultoch sa darilo a dopytu po licenciách taktiež.

“Spustili sme novú rubriku, v ktorej vám priblížime Filmový priemysel!

Simpsonsmánia dosiahla vrchol zrejme vtedy, keď jukokórejská spoločnosť Samsung priniesla  telefón The Simpsons Movie Phone a Microsoft hernú konzolu The Simpsons Movie Xbox 360.

Všetok ten ošiaľ, ktorý z vrecák ľudí vytiahol miliardy dolárov, bol vlastne dokonale namazaný a dobre nataktovaný stroj na peniaze. Jeden z výkonných viceprezidentov Fox-u raz prehlásil: Simpsonovci bol bezpochyby ten najväčší licenčný subjekt, aký FOX  mal. Bodka!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre