Veľký prehľad bežných účtov pre študentov. Podľa čoho sa rozhodnúť?!

Ste študent a hľadáte ten správny bežný účet pre Vás. V rámci tohto príspevku Vám s výberom toho správneho účtu pomôžeme, a to úplne nezávisle od akejkoľvek banky.

Mnoho mladých sa rozhoduje podľa toho, aké poplatky sa s tým-ktorým účtom viažu. Samozrejme, ide o dôležitý faktor, avšak potrebné je zvážiť aj iné vlastnosti ako množstvo poskytovaných služieb v balíku, poplatky za služby mimo študentského balíka či dostupnosť bankomatov a pobočiek danej banky.

Čo z toho vyplýva? Síce môže byť mesačný poplatok za vedenie účtu nulový, balík služieb bude pre vás obmedzený (napr. vyberáte častejšie z bankomatu), čiže vás banka zúčtuje tak či onak prostredníctvom iných poplatkov.

Taktiež neznamená, že účet ZADARMO je vždy zadarmo. Odpustenie mesačného poplatku môže byť podmienené, napr. určitým priemerným zostatkom na bežnom účte či počtom transakcií platobnou kartou.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-sevin” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] Slovenská sporiteľňa – Osobný účet Študent[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Začnime Slovenskou sporiteľnou a jej účtom Osobný účet Študent. Tento účet je určený študentom denného štúdia stredných a vysokých škôl vo veku 15 až 26 rokov.

Poplatok za vedenie účtu sa vás netýka, AK ste študentom vo veku od 15 do 19 rokov, príp. študentom denného štúdia vysokej školy (po predložení potvrdenia o návšteve školy). Mesačný poplatok za vedenie účtu tak predstavuje 0 eur.

Úročenie účtu je priam zanedbateľné, keďže úroková sadzba činí 0,10 % (napr. Prima banka má 2 %, no sú prípady aj s nižšími sadzbami ako napr. VUB či Poštová banka – 0,01 %). 

Počet výberov z bankomatov vlastnej banky je neobmedzený. Čo sa týka poplatkov mimo služieb balíka, za výber hotovosti z bankomatu cudzej banky zaplatíte 1,50 €.

[/wptabcontent]

[wptabtitle] Tatra banka – Tatra Personal Academy[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Čo sa týka balíka služieb pri Tatra Personal Academy, ten máte zadarmo AK zaplatíte v jednom mesiaci aspoň 5-krát platobnou kartou a tieto platby vám budú v tomto sledovanom mesiaci aj zúčtované.

Alebo priemerný denný zostatok vašich vkladov a investícii v Tatra banke a jej dcérskych spoločnostiach za predchádzajúci mesiac bude aspoň 650 €. Účet Tatra Personal Academy sa úročí sadzbou len 0,01 %!

Počet bezplatných výberov z bankomatov vlastnej banky je neobmedzený. Čo sa týka poplatkov mimo služieb balíka, za výber hotovosti z bankomatu cudzej banky zaplatíte 1,75 €.

[/wptabcontent]

[wptabtitle] ČSOB Banka – Študentský účet FUN účet[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Poďme sa teraz pozrieť na Študentský účet FUN účet, ktorý je určený pre študentov aj neštudentov od 15 do 28 rokov.

Pokiaľ však banke nebude predložené potvrdenie o dennom štúdiu, vedenie účtu bude spoplatňované. Bez potvrdenia o návšteve školy sa na vás viaže poplatok 2 eurá/mesačne.

Počet výberov z bankomatov vlastnej banky je neobmedzený. Čo sa týka poplatkov mimo služieb balíka, za výber hotovosti z bankomatu cudzej banky zaplatíte 1,50 €. 

Pri ČSOB sa nám páči, že určitú časť povoleného prečerpania je pri študentoch denného štúdia VŠ možné čerpať bezúročne!

[/wptabcontent]

[wptabtitle] Prima banka – Študentský účet[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Študentský účet od Prima banky je balík produktov a služieb určený pre študentov vo veku od 15 do 26 rokov. Vedenie účtu máte zadarmo, avšak musíte disponovať minimálnym zostatok 1000 €, inak je poplatok 1,90 €!

Veľkou výhodou pri tomto bežnom účte je, že za každú platbu zrealizovanú platobnou kartou vydanou k Študentskému účtu klient získava odmenu vo výške 0,50% zo zaplatenej sumy.

Taktiež musíme zdôrazniť atraktívnu úrokovú sadzbu vo výške až 2,0 % zostatku do 1000 EUR. Nad tento zostatok je účet úročený sadzbou 0,01 %.

Čo sa týka poplatkov mimo služieb balíka, za výber hotovosti z bankomatu cudzej banky zaplatíte 1,35 €.

[/wptabcontent]

[wptabtitle] UniCredit – Young Balík 26[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Bežný účet pre študentov v banke UniCredit  nesie názov Young Balík 26. Úroková sadzba sa tu pohybuje v rozmedzí od 0 – 0,1%, záleží od objemu prostriedkov na vašom účte.

Pri účte Young Balík 26 máte v balíku služieb 10 zdarma výberov z bankomatov vlastnej banky (pri Sl. sporiteľni a ČSOB neobmedzene).

Čo sa týka poplatkov mimo služieb balíka, za výber hotovosti z bankomatu cudzej banky zaplatíte 1,30 € (v SR aj v eurozóne).

[/wptabcontent]

[wptabtitle] VÚB Banka – Start Konto[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Pozrime sa na VÚB banku, ktorá pre študentov ponúka produkt Start konto. Ide o účet, určený mladým ľuďom vo veku od 15 do 24 rokov (len do 24 rokov, pri iných je väčšinou do 26 rokov).

Start konto pre študenta je bez mesačného poplatku za vedenie účtu. Účet Start konto sa úročí sadzbou len 0,01 %, takže ako pri väčšine bežných účtov – žiadny zázrak.

Veľmi dôležité je zdôrazniť, že pri Start Konte máte v balíku služieb len 6 zdarma výberov z bankomatov vlastnej banky (pri Sl. sporiteľni a ČSOB neobmedzene). 

Znamená to, že pri presiahnutí tohto množstva sa vás dotýka poplatok mimo služieb balíka, ktorý pri výbere z bankomatu vlastnej banky predstavuje 0,20 €.

Čo sa týka poplatkov mimo služieb balíka, za výber hotovosti z bankomatu cudzej banky zaplatíte 1,35 €.

[/wptabcontent]

[wptabtitle] Poštová banka – Postkonto Junior[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Postkonto Junior je osobný účet pre mladých vo veku od 15 do 26 rokov.

Mesačný poplatok za vedenie účtu neplatíte, avšak podotkneme, že ak chcete, aby vám bol výpis účtu zasielaný poštou, príp. ho budete preberať osobne v pobočke banky, v tomto prípade je mesačný poplatok za vedenie účtu 0,76 € (pri ostatných bankách je výpis zasielaný raz mesačne zadarmo).

Účet Postkonto Junior je úročený sadzbou 0,01 %.

[/wptabcontent]

[wptabtitle] OTP Banka – READY konto[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Podobne ako pri študentskom účte od Prima banky, aj pri tomto konte od OTP získate odmenu 0,50 % z platieb kartou, avšak len pre klientov do 18 rokov.

Na rozdiel od Prima banky, pri účte OTP nepotrebujete pre odpustenie poplatku za balík základných služieb žiadny minimálny zostatok. Účet je úročený sadzbou 0,05 %, čo veru nie je žiadna sláva!

Teraz sa pozrime na poplatky mimo základného balíka. Za výber hotovosti z bankomatu cudzej banky zaplatíte 1,35 € a za výber hotovosti z bankomatu vlastnej banky 0,15 € (v balíku máte len jeden zdarma výber z OTP bankomatu v SR).

[/wptabcontent]

[/wptabs]

Posledná aktualizácia: 8.2.2013

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre