5 čerstvých noviniek zo štvrtka!

1. Spoločnosť Warner Music kupuje nahrávacie štúdio Parlphone, v ktorom sa rodia hudobné skladby hviezd ako Coldplay, Kylie Minoque či Gorillaz. Cena transakcie predstavuje 487 miliónov libier (571 mil. eur)

2. Európska centrálna banka dnes vo Frankfurte nad Mohanom uviedla, že hlavnú refinančnú sadzbu ponecháva na nezmenenej úrovni 0,75 %. Prezident ECB, Mario Draghi prehlásil, že už v tomto roku by menová únia mohla zažiť ekonomické oživenie. Viac o tlačovej konferencii prezidenta ECB sa dozviete tu.

3. Podobne ako ECB, aj britská centrálna banka (Bank of England) drží hlavnú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni. Hlavná refinančná sadzba v Británii tak zostáva na 0,5 %. BoE tiež naďalej pokračuje v programe kvantitatívneho uvoľňovania v objeme 375 miliárd libier. Banka sa tak opäť drží svojho „počkáme a uvidíme“.

4. Menový pár EUR/USD si vo štvrtok odpísal takmer jedno percento, keď sa ponoril pod úroveň 1,34 USD na hodnotu 1,3393 dolárov. Obchodníci tvrdia, že kurz podkopali slová prezidenta ECB, Maria Draghiho. Ten dnes na tlačovej konferencii vo Frankfurte uviedol, že ECB by mala preskúmať, či vyšší výmenný kurz nepodnecuje riziká v oblasti cenovej stability.

Nervózne obchodovanie so stratami sme vo štvrtok mohli vidieť aj na väčšine európskych búrz. Akciový barometer EuroStoxx 50 zakončil o 0,74 percenta nižšie.

5. Žiadosti o dávku v nezamestnanosti v USA v minulom týždni klesli o 5000 na 366 tisíc. Ekonómovia počítali s poklesom na 360 tisíc žiadostí. Wall Street dnes uzavrel v miernych stratách, keď akciový index Dow Jones poklesol o 0,31 %. Investori tvrdia, že za týmto vývojom stoja slabšie firemné výsledky a neuspokojivé ekonomické dáta.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre