5 vecí, ktoré potrebujete dnes vedieť!

1. Po stratovom letnom kvartáli sa najväčšej sociálnej sieti sveta – Facebooku – darí opäť zarábať. Ako dnes Zuckerbergova spoločnosť po uzavretí burzy v New Yorku ohlásila, v štvrtom kvartáli zarobila 65 miliónov dolárov. Príjmy z reklamy rástli o 41 % na 1,66 mld. dolárov.

Pozitívom je tiež prírastok užívateľov siete. Koncom decembra bolo na Facebooku evidovaných 1,06 miliardy užívateľov, čo je medziročný nárast o 25 %.

2. Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ekonomika USA v štvrtom kvartáli poklesla o 0,1 %, čo je prvý hospodársky krok späť od recesného roka 2009. Za negatívnym vývojom stojí najmä pokles vývozu. Nižšie boli aj vládne výdavky, pričom hospodárstvo podporili spotrebiteľské výdavky.

3. Španielska ekonomika sa v posledných troch mesiacoch 2012 zošmykla ešte hlbšie do recesie, keď hospodárstvo medziročne oslabilo o 0,7 %. Ide o najostrejší ekonomický prepad od roku 2011, odkedy recesia v Španielska trvá.

4. Kanadská spoločnosť Research in Motion dnes predstavila svoje dva dlhoočakávané smartfóny s názvom Z10 a Q10. New York Times poznamenal, že dnešné vystúpenie spoločnosti RIM, ktoré bolo sledované množstvom novinárov či analytikov, je najdôležitejšie v jej histórii od roku 1996.

BlackBerry Q10 – s fyzickou klávesnicou (Photo by Kevin Smith/Business Insider) 4,2-palcový BlackBerry Z10 (Photo by Kevin Smith/Business Insider)

Model Z10 má 4,2-palcový dotykový displej. Telefón Q10 má displej menší, pričom ako vidieť na prvom obrázku, tento smartfón disponuje aj fyzickou hardvérovou klávesnicou.

5. Čínsky producent počítačov, spoločnosť Lenovo sa aj napriek neprajnému vývoju na trhu s osobnými počítačmi môže pochváliť nárastom tržieb a zisku za tretí fiškálny kvartál. Celkové tržby spoločnosti sa navýšili o 12 % na 9,36 mld. USD. Výsledkom výrazne pomohol čínsky trh, kde predaje firmy Lenovo vzrástli o 43 %! 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre