Zyngu podporili investori

Herný gigant na poli on-line hier, spoločnosť Zynga  je už štyri po sebe nasledujúce štvrťroky v mínuse, a to v celkovej výške 443,3 mil €.

Najhorší bol 4. kvartál roku 2011, kedy  Zynga vykázala stratu vo výške 323,6 mil €. Najznámejšie produkty tohto vývojára sú Farmville, Mafiawars či Zynga poker.

Investori sú presvedčení, že sociálne hry Farmville a Mafiawars prinesú pozitívne výsledky spoločnosti Zynga v 4. štvrťroku za rok 2012, ktoré budú ohlásené 4. februára tj. budúci pondelok.

Zynga v októbri 2012 oznámila spätný odkup akcií v hodnote 148,8 mil. €. Taktiež predložila plán na strategické partnerstvo s britskou spoločnosťou bwin.party, ktorá ponúka hazardné hry o reálne peniaze v online svete.

Prepúšťanie ľudí, zatváranie pobočiek či vypínanie hier

Podobne ako viaceré spoločnosti, ani Zynga sa nevyhla znižovaniu nákladov a prepustila  5 % ľudí na plný úväzok (z aktuálneho počtu 3200 zamestnancov je to približne 160 pracovníkov)  a zavrela 3 kancelárie vrátane Bostonskej pobočky.

Zynga vypla až 11 starších hier.

Škrtom sa nevyhli ani samotné hry! Dôkazom je fakt, že Zynga vypla až 11 svojich starších hier, medzi ktorými boli aj úspešné tituly v minulosti a výrazne znížila investície do titulu The Ville.

Zynga stále prevádzkuje 30 hier na sociálnej sieti Facebook, zynga.com, myspace alebo hry na mobilnej platforme android a iOS.

Na skok sa vráťme k strategickému partnerstvu s bwin.party, ktoré zahŕňa poskytovanie hier o reálne peniaze pre zákazníkov vo Veľkej Británii. Ide hlavne o príjmy z pokru a iných kasínových hier využívajúce produkty PartyGaming.

O reálne peniaze si teda môžeme zahrať v prvej polovici roka 2013 aj na platforme facebooku, teda skôr hráči vo Veľkej  Británii. Samozrejme, keď sa im obchodný model osvedčí, tak svoje služby rozšíria aj do iných krajín.

Zynga bez Facebooku

Koncom novembra minulého roka sa Zynga odtrhla od Facebooku. Ich partnerstvo spočívalo v jednoduchej dohode, ktorá vznikla v roku 2010. Zynga musela vo všetkých svojich hrách používať platobný systém v podobe kreditov. Facebook na oplátku nemohol vyvíjať vlastné hry.

V časoch, keď Facebook nevykazoval tak vysoké príjmy z reklamy ako je tomu teraz a potreboval pravidelný príjem, prišlo mu takéto partnerstvo nadmieru vhod. Zynga zas mala zaručený prístup k veľkej užívateľskej základni a promu.

Ubehli dva roky a toto partnerstvo nebolo také lukratívne a vzájomne príťažlivé ako predtým. Facebook vie generovať pravidelný príjem nie len z reklám, ale aj napríklad promo statusmi. Príjmy z partnerstva už nehrajú tak dôležitú rolu a Facebook si to plne uvedomuje.

Zynga bude musieť zapracovať na užívateľskej základni pre mobilné telefóny a tablety, a taktiež zaistiť lepšiu dostupnosť svojich služieb. V súčasnosti má Zynga približne 265 miliónov aktívnych používateľov/mesačne.

Facebook a Zynga svoju dohodu opäť obnovili v decembri, tentokrát so zmenenými pravidlami. Zynga pri spustení hier o reálne peniaze musí tieto hry ponúkať aj na Facebooku. Konkrétne  podmienky na stranu Facebooku nie sú známe.

Akcie spoločnosti Zynga si za posledných 5 dní pripísali zisk +15,9%

V horizonte jedného roka akcie Zyngy stratili -72,76 % hodnoty. Pripomína mi to vývoj akcií Grouponu.

V horizonte jedného roka akcie Zyngy stratili -72,76 % (finance.yahoo.com)

Takže v krátkosti sme si ukázali, čo sa udialo či udeje v spoločnosti Zynga. V pondelok 4. februára uvidíme oficiálne výsledky za Q4 roka 2012. Možno nás čaká pokles cien akcií, možno návrat k lepším kvartálom (nebolo ich viac ako tých stratových). Od Q3 v roku 2011 sa príjmy pohybujú na úrovni približne 230 miliónov za kvartál.

Zdieľať
Komentáre

So zyngou to ruzovo moc nevidim..nejake top inovacie?? ak pridu s niecim novym co ich na burze spravi zdatnym jedincom, tak sa na nich zacnem pozerat