Ani Windows 8 nezabránil poklesu ziskov Microsoftu!

Spoločnosť Microsoft oznámila za posledný kvartál 2012 pokles zisku a to i napriek uvedeniu nového operačného systému Windows 8.

Ten je prispôsobený okrem klasického ovládania aj práci dotykom, čím by sa chcel Microsoft presadiť na poli tabletov, či ďalších zariadení s dotykovou obrazovkou.

Jeho nástup však nie je taký razantný, ako by si možno vedenie Microsoftu predstavovalo. Čistý zisk za posledné tri mesiace roka 2012 dosiahol 6,4 miliardy dolárov, čím poklesol oproti predchádzajúcemu roku o 4 %. Tržby vzrástli o 3 % na 21,5 miliardy dolárov.

Výsledky boli zverejnené v deň, keď akcie Apple po neuspokojivých predajoch klesli o 12 %.

Veľkú časť z nárastu príjmov Microsoftu pohltili zvýšené výdavky na predaj a marketing. Silnejšie predaje divízie Windows zas čiastočne kompenzovali pokles predaja produktov Office, ktorý je spôsobený aj očakávaním príchodu novej verzie tohto kancelárskeho balíka pod označením Office 2013.

Spoločnosť však v správe nespresnila predajné čísla jej nového tabletu Surface, ktorý je odpoveďou na veľmi úspešný iPad od Apple. Podľa analytikov je dôvod jednoduchý. „Nemyslím si, že ich chcú poskytovať, pretože asi nebudú príliš pôsobivé,“ uviedol technologický analytik Patrick Moorhead.

Akcie spoločnosti Microsoft počas týždňa úspešne rástli a nakoniec zakončili obchodovanie na úrovni 27,88 dolárov za akciu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre