Španielska nezamestnanosť trhá rekordy

Protesty v Barcelone. Photo by oatsy40 – flickr.com

Celková španielska nezamestnanosť je najvyššia od roku 1970 a nezamestnanosť mladých ľudí je na svojom vrchole na úrovni 55 %.

Oficiálne dáta ukázali, že miera nezamestnanosti v posledných troch mesiacoch roku 2012 vzrástla o 1 % na úroveň 26 %, čo predstavuje 5,97 milióna ľudí bez práce.

Pod hrozný stav sa podpísala pretrvávajúca recesia a hlboké škrty vo výdavkoch. Akútne problémy sú najmä pri práci mladých ľudí. V kategórii mladých 16-24 ročných vrástla v poslednom kvartáli minulého roka nezamestnanosť z 52,34 % až na 55,13 %.

Stratég investičnej banky Citigroup, Jose Luis Martinez uviedol, že napriek kritickej situácii sme ešte stále nevideli dno a nezamestnanosť bude rásť aj v prvom štvrťroku 2013.

Úder pre Rajoya

Nezamestnanosť je v Španielsku dvojnásobná oproti priemeru únie a jej výška je ranou aj pre španielsku pravicovú vládu, ktorá v minulom roku predpovedala mieru nezamestnanosti na konci roku 2012 na úrovni 24,6 %. Keď premiér Mariano Rajoy nastupoval na konci roka 2011 do úradu, bolo bez práce 5,27 milióna ľudí.

Nezamestnanosť a predovšetkým u mladých ľudí vzbudzuje obavy nie len v Španielsku, ale celej Európskej únii. Jej riešenie sa stalo vážnou témou a problémom pre vlády a zákonodarcov.

Taliansky premiér Mario Monti vo štvrtok uviedol, že súčasnou úlohou je vniesť nový život do hospodárstva a práve z toho by mohla ťažiť mládež. Miera nezamestnanosti v Taliansku je 11 % a medzi mladými je na úrovni 37 %. Riešením by podľa neho mohli byť daňové úľavy pre firmy, ktoré zamestnajú mladých vo veku 16-24 rokov a tiež zvýšenie flexibility na trhu práce.

Štatistiky hovoria, že v novembri minulého roka bolo v celej EÚ nezamestnaných 5,8 milióna mladých ľudí do 25 rokov, čo predstavuje 23,7 % nezamestnanosť v tejto vekovej hranici. V samotnej eurozóne to bolo 3,73 milióna mladých, čo je 24,4 %.
Koncom minulého roka na tom boli čo sa nezamestnanosti mladých týka najlepšie v Nemecku, Rakúsku a Holandsku a naopak jednoznačne najhoršie dopadli krajiny ako Grécko a Španielsko.

Foto: oatsy40

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

NO krása..takmer každý tretí bez práce..On robí, on robí, on nerobí..on robí, on robí, on nerobí :-D..takto to neznie až tak hrozne :DDD

Ale zober si to tak že máš vo firme 2000 zamestnancov a kazdy treti sa flaka. To uz by také hrozné bolo :0