Huawei sa teší miliardovému zárobku. Výzvou zostávajú smartfóny či cloud!

Huawei Technologies  – najväčší čínsky dodávateľ telekomunikačných zariadení ohlásil zisk za rok 2012 vo výške 1,88 mld. €, tj. nárast o 26 % oproti roku 2011(1,39 mld.€), ktorý bol považovaný za veľmi neuspokojivý.

Tržby vzrástli o 8 % na úroveň 26,5 mld. €, čo odzrkadľuje čínsky ekonomický rast. Akcie spoločnosti za posledný rok oslabili približne o 32 %.

Pozitívne výhliadky na rok 2013 vidia najmä kvôli očakávanému zrýchlenému rastu v predaji inteligentných telefónov a poskytovaní cloudových služieb. Na poli cloudových služieb v globálnom merítku to ale Huawei bude mať ťažké, pretože na trhu sú konkurenti ako Dropbox, Skydrive, Google Drive alebo aj nové Mega, aj keď táto služba ešte nemá mobilného klienta.

Podľa dcéry zakladateľa spoločnosti Cathy Meng predpokladá rast na rok 2013 medzi 10 až 12 percentami. Huawei pokračuje vo svojej expanzii na nové trhy. Spolu so spoločnosťou ZTE je predaj zariadení pozastavený v USA a Austrálií kvôli bezpečnostným dôvodom – väzba na čínsku vládu z priemyselnej špionáže. Samozrejme. tieto tvrdenia obidve spoločnosti popreli a snažia sa zlepšiť transparentnosť a zmierniť tieto obavy.

Spoločnosť Huawei bola založená v roku 1987 a stala sa druhým najväčším dodávateľom telekomunikačných zariadení po Švédskom Ericssone. Huawei za posledných 10 rokov investoval do vývoja 14 mld. € vrátane 3.6 mld. € minulý rok.

Od decembra 2012 sa akcie dali do pohybu a pripísali si 26 %.

 

Vývoj akcií Huawei – od decembra 2012

Huawei svoje smelé plány na rok 2013 predstavil aj na výstave CES v Las Vegas v podobe high-end smartphonov. Zmienka padla aj o smartphone s osemjadrovým procesorom, ktorý uzrie svetlo sveta najskôr v druhej polovici roka. Osobne si myslím, že výrobcovia by sa nemali toľko hnať za prehnaným výkonom, ale mali by viac vnímať požiadavky spotrebiteľov, najmä čo sa týka výdrže batérií.

Zdieľať
Komentáre