ZTE Corporation očakáva čistú stratu vo výške 350 mil. €

Druhý najväčší výrobca telekomunikačných zariadení na svete – ZTE Corp. varoval pred čistou stratou až 350 mil € za rok 2012, čo má byť dôsledok neobnovenia zmlúv a meškania projektov.

Príjmy z prevádzkovej činnosti klesli o 18% oproti minulému roku. Pre porovnanie v roku 2011 mala spoločnosť čistý zisk na úrovni 250 mil €. Príjmy spoločnosti sú z veľkej časti ovplyvňované dopytom čínskych operátorov.

ZTE predpokladá, že ziskový bude už prvý kvartál tohto roku, a to vďaka predaju dcérskej spoločnosti Shenzhen ZTE NetView Technology Co., Ltd, ktorý by mohol priniesť zisk približne 105 mil €.

Pozitívne predpovede na prvý kvartál sa ale môžu zmeniť na základe rizikových faktorov vrátane markoekonomických podmienok, tvrdej konkurencii a neistoty ohľadom dopytu.

Akcie spoločnosti stratili už 40 % v porovnaní zo začiatkom roka 2012 (viď graf).

Vývoj akcií spoločnosti ZTE

Manažment spoločnosti sa ospravedlňuje za zlé prevádzkové výsledky a pokúsi sa znížiť vlastné náklady reštrukturalizáciou spoločnosti a zvýšiť svoju efektivitu.

Vzhľadom na klesajúce marže, nedostupnosť produktov v Európe a problematický predaj v USA má ZTE čo robiť. Možno sa presadí na rozvíjajúcich trhoch ako je Afrika a India – uvidíme!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre