Americké akcie na 5-ročnom maxime. Tu sú dôvody!

Po pozitívnych ekonomických dátach z Číny a potešujúcich firemných výsledkoch spoločnosti General Electric sa akciové indexy z Wall Street opäť vyšplhali na rekordné úrovne.

Hlavný akciový benchmark Dow Jones Industrial v piatok uzavrel na hodnote 13 649,70 bodov, čo je najviac od októbra 2012. Na 5-ročné maximum vyliezol akciový index S&P 500, ktorý v piatok vzrástol o 0,34 % na 1485 bodov.

Akciám tiež pomohla skutočnosť, že republikáni vytvorili priestor pre dlhodobejšie riešenie dlhových problémov. V súčasnosti bol dlhový strop stanovený na 16,4 bilióna dolárov. Podľa Rozpočtového úradu Kongresu tento limit musí byť navýšený v polovici februára, aby Spojené štáty mohli financovať svoj tohtoročný deficit.

Banka Morgan Stanley

Akcie boli okrem iného nabudené dobrými hospodárskymi dátami z Číny. Štatistický úrad v Pekingu oznámil, že čínska ekonomika v 4. kvartáli medziročne vzrástla o 7,9 %, čo je lepší výsledok než odhad ekonómov (očakávali nárast o 7,8 %).

Najviac z indexu Dow Jones sa darilo akciám General Electric, ktoré vzrástli až o 3,47 %. Aj napriek globálnym problémom sa spoločnosti za minulý rok podarilo vykázať  zisk 4 miliardy dolárov, čo je medziročný nárast o 8 percent.

O takmer 8 percent poslali investori nahor akcie Morgan Stanley, ktorej zisk za 4. kvartál prekonal očakávania analytikov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre