6 noviniek, ktoré dnes potrebujete vedieť!

1. Dlhovou krízou sužované Španielsko si dnes prostredníctvom dlhopisov so splatnosťou v roku 2015, 2018 a 2041 vypožičalo celkom 4,5 miliardy €. Dopyt po dlhopisoch bol takmer 2-krát silnejší než ponuka a úroky (v porovnaní s úrokmi v predošlej aukcii) zaznamenali pokles, čo je pozitívny vývoj.

2. Vývozy Singapuru v decembri poklesli najviac za posledných 14 mesiacov. Medziročne sa tak export krajiny prepadol až o 16,3 percenta. Za celý minulý rok sa vývozy krajiny navýšili o 0,5 %.

3. Akcie spoločnosti Boeing sa aj naďalej nachádzajú pod tlakom, za čo môžu problémy lietadiel typu Boeing 787. Americké úrady nariadili, aby boli lietadlá typu Boeing 787 stiahnuté z dopravy. Na základe toho dnes letecká spoločnosť Air India stiahla z obehu svojich 6 lietadiel 787.

4. Na druhej strane Atlantiku sme dnes mohli vidieť vyhlásenie viacerých ekonomických dát. Poďme sa na ne pozrieť: Index Philadelphia FED, ktorý odráža podnikateľskú aktivitu v regióne Philadelphia, nečakane poklesol na -5,8 bodov. Ekonómovia pritom očakávali, že index vzrastie z decembrovej hodnoty 4,6 bodov na 5,6 bodov.

Počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti minulý týždeň prudko poklesol. Kým ekonómovia počítali so znížením na 369 tisíc žiadostí, v skutočnosti poklesli až o 37 tisíc na 335 tisíc žiadostí.

5. Maďarská vláda sa rozhodla, že si posvieti na účty svojich občanov vo Švajčiarsku, na ktoré chce uvaliť 35 %-nú zrážkovú daň. Tamojší politici odhadujú, že na týchto účtoch leží približne 3,4 mld. eur, pričom ľudia ich vytvorili z toho dôvodu, aby sa vyhli dani.

6. Ako dnes druhá najväčšia americká banka – Bank of America oznámila, za minulý rok zarobila 4,2 mld. eur, čo je v porovnaní s predošlým rokom až strojnásobenie zárobku! Odborníkov napriek tomu sklamali slabé výnosy a zisk v 4. kvartáli 2012 – akcie BoA sa tak dostali pod tlak. Banka Citigroup v minulom roku dosiahla o tretinu slabšie príjmy než rok predtým, za čo podľa jej šéfa môže čoraz náročnejšie bankové prostredie.

 

Chceš dostávať súhrn dôležitých udalostí dňa na e-mail? PRIHLÁS SA:

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre