Egypt obnoví rozhovory o pôžičke od MMF

Egypt čoskoro obnoví rozhovory s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o zásadnom úvere vo výške 4,8 miliárd dolárov, ktorý má slúžiť na podporu ekonomiky.

Foto: Predstavitelia MMF a Egyptu rokujú o pôžičke

Rokovania boli prerušené z dôvodu politickej nestability a situácie ohľadom novej ústavy.
Centrálna banka oznámila, že devízové rezervy krajiny klesli na kritickú úroveň. Egyptská libra je pod tlakom a klesla údajne na rekordné minimum voči americkému doláru.

Prerušené rokovanie

Rokovania s MMF boli prerušené uprostred veľkých zhromaždení organizovanými odporcami prezidenta Mohammada Morseho a jeho prevažne islamských stúpencov. Niektoré prerástli až do násilných stretov.

Široko spomínaná nová ústava bola minulý týždeň schválená v referende. Egyptský premiér Hisham Kandil verí, že rokovania budú môcť v januári pokračovať tam, kde boli prerušené a diskusie sa tak pohnú ďalej.

Egypt zápasí s ochromujúcim schodkom rozpočtu a úbytkom devízových rezerv. Centrálna banka od začiatku revolúcie vynaložila viac ako 20 miliárd dolárov zo zahraničných rezerv na podporu domácej meny. Napriek tomu sa prudko prepadala.

V neoficiálnom obchodovaní v nedeľu ráno dosiahla nové historické minimum 6,3 amerických dolárov. Predchádzajúce minimum 1,26 pochádzalo ešte z roku 2004.

Počas víkendu centrálna banka oznámila kroky, cez ktoré sa bude snažiť situáciu stabilizovať. Má ísť o pravidelné menové aukcie, ktoré budú určené k spomaleniu úbytku devízových rezerv krajiny.

Ďalej ide o zákaz pre firemných klientov vyberať v hotovosti viac ako 30 000 dolárov za deň a navyše účtovanie administratívneho poplatku 1-2 % pre jednotlivcov, ktorý budú nakupovať cudzie meny.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre