Opäť potvrdená slabosť japonskej ekonomiky!

Aktuálne ekonomické údaje z Japonska ďalej naznačujú, že nová vláda to bude mať s oživením hospodárskeho rastu viac ako ťažké. Priemyselná produkcia v novembri opäť klesla a aj naďalej sa spomaľoval export.

Spotrebiteľské ceny opäť klesajú, čo naznačuje, že deflácia ako prekážka v raste domáceho dopytu stále pretrváva. Japonsko sa snaží posilniť domáci dopyt, aby tým vyrovnalo pokles exportov, ktoré klesajú už šesť mesiacov v rade.

Boj s defláciou

Japonsko bojuje s defláciou mnoho rokov. Snahy japonských politikov o zvýšenie domácej spotreby tak narážajú na tendenciu spotrebiteľov odkladať nákupy v nádeji na nižšie ceny v budúcnosti. Podľa posledných údajov jadrový index spotrebiteľských cien, ktorý nezahŕňa čerstvé potraviny klesol v novembri oproti predchádzajúcemu roku o 0,1 %.

Čítaj tiež: 5 noviniek, ktoré by vám dnes nemali uniknúť

„To je jasné znamenie, že deflácia je naozaj hlboko zakorenená v japonskej ekonomike a je nevyhnutné, aby centrálna banka spravila niečo, čím to vyrieši,“ uviedol Martin Schulz z Fujitsu Research Institute.

Aj podľa neho je pravdepodobné, že k reakcií dôjde už v januári. Bank of Japan by mohla byť ešte viac agresívna vo svojej menovej politike a tak isto by mohla zvýšiť svoj inflačný cieľ, čím by dala jasne najavo, akým smerom sa má jej politika uberať.

Ministerstvo hospodárstva, priemyslu a obchodu uviedlo, že priemyselná výroba klesla v predchádzajúcom mesiaci o 1,7 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka išlo dokonca o 5,8 %-ný pokles.

Priemyselná produkcia je poznačená prepadom dopytu po japonských vývozoch z kľúčových trhov ako sú eurozóna a Čína. Zatiaľ čo za prepadom dopytu z eurozóny je dlhová kríza v regióne, za prepadom obchodu s Čínou stojí pretrvávajúci územný spor medzi oboma krajinami.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre