Tento horor príde, ak sa Američania nedohodnú

Fiškálny útes sem, fiškálny útes tam. Všade sa o ňom hovorí, no málokto si vie predstaviť, aký chaos nám tieto “dve slová” môžu priniesť. Krátke objasnenie – čo je fiškálny útes?

Pod týmto výrazom môžeme chápať situáciu, kedy sa na prelome rokov 2012/2013 demokrati a republikáni v americkom kongrese nedohodnú na rozpočtovom zákone pre ďalší fiškálny rok.

OK, začína víriť strach, dohoda sa nezrodila, čo nasleduje? Do platnosti vstúpia automatické škrty vládnych výdavkov a zvyšovanie daní v objeme až 607 miliárd dolárov. Daňové škrty prijaté v roku 2001 a 2003 expirujú, dane z miezd odvádzané zamestnávateľom sa zvýšia o 120 miliárd dolárov atď..

Nárast nezamestnanosti

Kongresový rozpočtový úrad (CBO) predpovedá, že fiškálny útes budúci rok vyvolá pokles hrubého domáceho produktu o 0,5 % a rast nezamestnanosti k úrovni 9,1 %. V súčasnosti je miera nezamestnanosti v USA 7,7 %.

Bank of America tvrdí, že v prípade plného fiškáneho útesu (720  mld. USD úspory) by sa ekonomika USA prepadla až o 4,6 %. Podľa BoA by fiškálny útes vytvoril dva šoky, a to šok neistoty a šok po fiškálnom útese.

Banka Morgan Stanley je ešte pesimistickejšia, keď tvrdí, že fiškálny útes spôsobí až 5 %-ný prepad HDP . Banka však na rozdiel od CBO berie do úvahy plný vplyv rozšírenia dane zo mzdy platenej zamestnávateľom.

Dvojciferný prepad akcií

Švajčiarska banka UBS hovorí o tzv. fiškálnom výmole, v ktorom by kongres dospel k významnejšej dohode. V rámci neho by sa dlh zmenšoval v objeme 4 bilióny dolárov pod dobu viac ako 10 rokov.  Niektoré opatrenia ako nižšie dane zo mzdy či núdzová podpora v nezamestnanosti by natrvalo expirovali, prípadne by mnoho opatrení skončilo len dočasne.

Banka UBS predpokladá, že ak fiškálny útes nastane, akcie čakajú až dvojciferné straty. Šok v podobe výpadku dopytu by bol bolestný pre energie. Podľa banky UBS by mohla ropa WTI padnúť až na cenu 55 dolárov za barel a ropa Brent na 67 dolárov/barel.

Z obáv o hospodárstvo by nastal útek ku kvalitným a bezpečným investíciám ako americký dolár a dlhopisy, ktorých cena by sa stlačila nadol a úverový spread by sa rozšíril.

Čas sa naozaj kráti a nervozita na finančných trhoch stúpa. Verme, že predídeme týmto hororovým scénam a kongres dospeje k rozumnému kompromisu!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Pohľad že by sa dohodli na niekdev polovici roka 2013 ešte ujde ale ja mam pocit že oni sa nie že dohaduju ale ešte viac odklanaju od spoločnej reči. Pýtam sa stihnú to ???