Takto vyzerá nový záchranný balík pre Atény. Akcie jasajú!

Aktualizované: Vláda v Aténách si po viacerých napätých dňoch môže opäť vydýchnuť. Ministri financií eurozóny a Medzinárodný menový fond sa v noci z pondelka na utorok dohodli na novom záchrannom balíku pre Grécko.

Grékom bude poskytnutá pomoc v objeme 44 miliárd eur, pričom peniaze Aténam potečú cez štyri splátky, od polovice decembra až do konca marca 2013.

Grécko by tiež malo cez podporu trvalého eurovalu spätne odkúpiť svoje dlhopisy, a to približne za tretinu svojej hodnoty. Tento krok je zatiaľ neistý, keďže mnoho súkromných investorov naň nemusí pristúpiť.

Ďalším opatrením je zníženie úrokov na úvery z prvého záchranného balíčka, kde úroková sadzba poklesne o 100 bázických bodov (alebo jeden percentuálny bod). Okrem toho bolo predlžená splatnosť týchto pôžičiek, a to o 15 rokov. Gréci budú musieť prvé úroky splatiť až o 10 rokov.

Približne 11 miliárd eur by do gréckeho rozpočtu mohlo pritiecť aj v podobe ziskov Európskej centrálnej banky cez nákup gréckych dlhopisov na sekundárnom trhu.

Rokovanie v Bruseli trvalo 12 hodín a spoločný verdikt sa hľadal veľmi ťažko. Času je však málo, nakoľko grécky dlh rastie rýchlejšie než sa očakávalo, čo je dôvodom pokračujúcej recesie v krajine.

_____________________________________________________________________________

11:02 “Po predošlých oddialených rozhodnutiach ministrov financií to bola posledná šanca”, komentoval zasadnutie Guillaume Chaloin, hedžový manažér parížskej spoločnosti Meeschaert Asset Management, ktorá spravuje 3,2 miliardy eur.

10:20 Na finančných trhoch sa zjavne posilnila chuť riskovať. Rastú akcie i komodity, keď si ropa pridáva približne 0,30 %. Naopak, zaťažené sú bezpečné aktíva, ako napr. nemecké dlhopisy.

Foto: Burza v nemeckom Stuttgarte

10:13  “S nadšením vítam rozhodnutie ministrov financií krajín eurozóny. Určite tým znížili neistotu a posilnili dôveru v Európu a Grécko”, uviedol prezident Európskej centrálnej banky, Mario Draghi.

10:10 “Skorá dohoda prináša stabilitu a uvolní gréckej ekonomike cestu vpred”, povedal dnes pred novinármi guvernér centrálnej banky v Malajzii, Akhtar Aziz.

10:04 V skorých ranných hodinách si euro v reakcií na verdikt o novom záchrannom balíku pripísalo zisk pol percenta a vyskočilo na úroveň 1,3009 dolárov. Aktuálne sa obchoduje na úrovni 1,2976 USD.

10:00 Spomedzi jednotlivých akciových titulov sú najväčšími favoritmi bankové akcie. Príslušný sektorový barometer Stoxx Banks index sa zhodnocuje o 0,84 %.

9:50 Európske akcie začali obchodovanie so značnou dávkou optimizmu, pod čo sa podpísala dohoda o novom finančnom programe pre Grécko. Nemecký akciový benchmark rastie o 0,65 %, francúzsky index CAC 40 o 0,64 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre