Banky v Turecku oslovujú ľudí: Chcú ich zlato!

V Turecku sa objavila reklamná kampaň tamojších bánk, ktorej cieľom je vytiahnuť zlato od spotrebiteľov a opäť ho dostať do obehu. Je známe, že Turecko je jednou z krajín, kde je dopyt po žltom kove viac než silný.

Čítaj: 10 krajín s najsilnejším dopytom po zlate

Kampaň má osloviť najmä tých Turkov, ktorí už z tradície zlaté mince a šperky darujú na svadobných obradoch či oslavách narodenia.

Aj Deniz Kalkan, 32-ročná žena z Instanbulu je pripravená uložiť svoje zlato do banky. „Akonáhle budem mať čas, vložím zlato na svoj vkladový účet“, hovorí Kalkan s odkazom na pol tucta zlatých mincí, ktoré Deniz uschováva doma.

Ako vyplýva z údajov centrálnej banky, od začiatku roka vzrástol počet takýchto “zlatých účtov” o 15 %, čo je 3-krát viac než klasické sporiace účty.  Pri ich vklade na “zlatý účet” podľa hmotnosti obdržia ekvivalent v tureckých lírach. Banky tiež ponúkajú možnosť použiť zlato ako zábezpeku pri čerpaní úveru.

“Turecko verí, že ak sa mu podarí časť zlata vrátiť do bankového systému, zníži sa tým import zlata a zároveň zahraničný dlh”, hovorí Erdal Aral, podpredseda komerčnej banky Isbank.

Aral už v októbri prehlasoval, že krajina musí dostať zlato do finančného systému, aby sa tým riešil problém bežného účtu. Deficit bežného účtu Turecka dosiahol minulý rok vrchol na úrovni 77 mld. dolárov.

Podľa odhadov je v súkromnom vlastníctve Turkov až 5000 ton zlata. V čase krízy sa ale väčšina predala a premenila za hotovosť v bankomatoch. Turecký dopyt po zlate je vysoký, najmä pri inštitucionálnych investoroch. Minulý rok turecká centrálna banka znížila sadzby, čo viedlo k opäť vyššiemu importu zlata do krajiny.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre