Utrápená Zynga to vidí ešte horšie

Spoločnosť Zynga, ktorá je tvorcom hier ako FarmVille či CityVille sa naďalej topí v červených číslach. Výrazné slabé hospodárske výsledky tejto IT firmy pociťujú aj jej akcie, ktorých hodnota sa prepadla z počiatočných 10 dolárov na 2,24 dolára.

Zynga si zo slabučkého druhého kvartála odniesla stratu 23 miliónov dolárov, na čo jej akcie zareagovali prepadom o 40 %! Utrápená Zynga to opäť nevidí ružovo. Spoločnosť zo San Francisca očakáva, že v treťom kvartáli vykáže tržby na úrovni 300 – 305 miliónov USD, čo výrazne zaostáva za predpoveďami analytikov.

Tvorca on-line hier ohlásil, že pre celý rok počíta s obratom na úrovni 1,085 – 1,1 mld. dolárov. Aj v tomto prípade ide o slabší výsledok ako predošlé prognózy, ktoré hovorili o ročných tržbách 1,15 – 1,23 mld. USD.

Mizerná kúpa

Za veľkými stratami tohto IT hráča stojí aj odpis na jar kúpenej spoločnosti OMGPOP, na ktorej Zynga stratila 85 – 95 miliónov dolárov. Firma OMGPOP, tvorca hry „Draw Something“ dosiahla vrchol v marci tohto roka, kedy jej hodnota bola 180 mil. USD. Napriek tomu to bol pre Zyngu priam mizerný obchod, keďže sa užívateľská základňa firmy OMGPOP na konci júna prepadla zo 14 – 3,5 milióna.

Je to len jeden z problémov Zyngy. Jej hospodárskym výsledkom nenahráva ani fakt, že hráči hier ako Farmville a CityVille čoraz menej nakupujú virtuálne statky (traktor, nábytok atď..). Práve tie sú pre Zyngu najväčším zdrojom príjmov.

Graf: Vývoj akcií spoločnosti Zynga od jej minuloročného príchodu na burzu

Pod zlé výsledky Zyngy sa podpísalo aj čoraz horšie prostredie na Facebooku, keďže takmer všetky zárobky jej plynú z hrania na tejto najväčšej sociálne sieti.

O čom hovoríme? Je to už známy trend, že množstvo užívateľov sa zo svojich PC a notebookov presúva na mobilné zariadenia ako smartfóny či tablety, kde je kombinácia Zynga+Facebook oveľa komplikovanejšia.  Napriek tomu má Zynga s počtom 311 miliónov hráčov aj naďalej silnú užívateľskú základňu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre