Ako sa majú ekonomiky našich susedov?

Ako informuje mesačný bulletin NBS, v druhom štvrťroku sa medziročný pokles českej ekonomiky prehĺbil na 1,0 % (v 1. štvrťroku 2012 medziročný pokles o 0,5 %). V medzikvartálnom vyjadrení poklesla česká ekonomika už tretí štvrťrok za sebou.

Aj keď zníženie ekonomickej aktivity bolo v 2. štvrťroku (o 0,2 %) miernejšie v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom (-0,6 %), môže pretrvávajúci prepad ekonomiky signalizovať hlbšiu recesiu.

Tlmiaco na tvorbu hrubého domáceho produktu (HDP) pôsobili konečná spotreba domácností i verejnej správy a po dvoch štvrťrokoch aj čistý export (už tretí štvrťrok za sebou sa znížil jeho príspevok). Naopak, impulzom pre rast boli investície a zásoby.

Poliaci (aj keď pomenej) rastú!

V Poľsku sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom hospodársky rast spomalil o 1 percentuálny bod na 2,5 %. Pozitívne tu na rast pôsobili čistý export, spotrebiteľský aj investičný dopyt.

Tlmiaco na rast HDP pôsobila iba zmena stavu zásob. Investície mali rovnaký príspevok ako v predchádzajúcom kvartáli, zatiaľ čo konečná spotreba verejnej správy na rozdiel od minulého štvrťroka mala len mierny prorastový vplyv.

Maďarsko sa stále prepadá

V Maďarsku sa prepad ekonomickej aktivity neprehĺbil, keď HDP medziročne poklesol o 1,1 % (miernejšie ako v predchádzajúcom štvrťroku, keď poklesol o 1,2 %). Prehĺbil sa pokles spotrebiteľského dopytu, naopak zmiernil sa tlmiaci vplyv investičného dopytu aj zmeny stavu zásob.

Záporný príspevok zaznamenala aj spotreba verejnej správy. Čistý export Maďarska pôsobil aj naďalej prorastovo.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre