Facebook je v Číne zakázaný. Užívateľov tu ale pribúda!

Počet čínskych užívateľov Facebooku rastie. Ako informuje výskum londýnskej spoločnosti GlobalWebIndex, od roku 2009 vzrástol počet užívateľov Facebooku v Číne o 7,9 milióna na súčasných 63,5 milióna.

Nie je ale táto sieť v Číne zakázaná? Áno, dobrá poznámka! Napriek tomu stránky, ktoré sú v Číne  blokované, je možné sprístupniť cez tzv. proxy služby (tie spájajú užívateľov so servermi mimo krajinu).

Na Q-zone nemá

Aj riešenie takéhoto typu pomohlo sociálnym sieťam ako Facebook či Twitter konkurovať miestnym službám, ako je napr. Sina Weibo. Napriek tomu sú americkí internetoví hráči stále pozadu za čínskou sociálnou sieťou Q-zone, ktorá má v súčanosti viac ako 286 miliónov užívateľov. Službu Twitter v Číne využíva (aktívni užívatelia)  celkom 33,5 mil. ľudí.

Podľa údajov vládou podporovaného informačného centra (China Internet Network Information Center), má Čína celkovo 513 miliónov on-line užívateľov. Facebook je v Číne blokovaný od roku 2009. Ako tvrdí najväčšia sociálna sieť sveta, vstup na tento trh bránia značné právne a regulačné zložitosti.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre