Najbohatším Číňanom je sódovkár!

Najnovší zoznam najbohatších ľudí Číny, China Rich List 2012, vypovedá o dvoch zásadných trendoch v tejto krajine. Prvý znie nasledovne: Reštriktívne opatrenia prijaté vládou v Pekingu tlačia na pokles nafúknutých cien nehnuteľností, čo spôsobuje odliv peňazí z realitnej branže. Následok je jasný: Tentokrát v zozname boháčov realitný sektor nedominuje.

Ďalšou zásadnou črtou, o ktorej zoznam najbohatších vypovedá  je, že sa Čína čoraz viac stáva konzumnou spoločnosťou. To znamená, že ten, kto ponúka niečo zásadné pre strednú vrstvu, sa môže tešiť zo super bohatstva. Živým príkladom tohto trendu je jeden z najväčších výrobcov nápojov v Číne, spoločnosť Hangzhou Wahaha Group. 67-ročný Zong Qinghou (na snímke), zakladateľ a zároveň generálny riaditeľ Wahaha je s odhadovanou hodnotou majetku cca 10 mld. eur najbohatším mužom Číny.

Aj keď je Zong najbohatším Číňanom, miliardárske maniere mu nehrozia. Na ruke nosí obyčajné hodinky zo supermarketu, neinklinuje „snobskému“ golfu a kasínu a nemá ani luxusnú jachtu.

Pri nazeraní do budúcnosti má úsmev na tvári. Jeho spoločnosť s nápojmi chce využiť nahromadené hotovostné rezervy pre akvizície v zahraničí. „Za pár rokov vidím Wahaha medzi 500 najväčšími spoločnosťami sveta“, tvrdí odvážne Zong.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre