Banky vidia cenu zlata čoraz vyššie!

Po tom, čo centrálna banka USA (FED) dňa 13. septembra potvrdila spustenie 3. kola kvantitatívneho uvoľňovania, svetové veľkobanky výrazne navýšili svoje prognózy pre hodnotu zlata.

Najväčšia banka v Nemecku, Deutsche Bank očakáva, že v priebehu 1. polroka 2013 zlato presiahne hranicu 2000 dolárov za trójsku uncu. Bank of America dokonca uvádza, že do roku 2014 by sa zlato mohlo dostať na úroveň 2400 USD za uncu. Americká banka je názor, že zlato sa v lehote štyroch mesiacov cez zásahy FEDu zhodnotí o 0,7 %. Priemernú cenu 1816 dolárov za uncu predpovedá pre budúci rok americká banka Morgan Stanley.

Keď o stimuly nie je núdza

Cenu zlata pritom podnecujú aj finančné injekcie iných centrálnych bánk, nie len tej americkej. Európska centrálna banka (ECB) nedávno avizovala, že pristúpi k skupovaniu dlhopisov krízových krajín. Po tomto avíze si cena zlata pripísala už 10 %. Program nákupu dlhopisov rozšírila aj centrálna banka Japonska, Bank of Japan. Ako tento týždeň avizovala, stimuly rozšíri o 10 biliónov jenov na celkových 80 biliónov jenov. Práve po rozhodnutí Bank of Japan sa zlato dotklo 6-mesačného maxima.

Graf: Vývoj ceny zlata za posledné 3 mesiace

Popri centrálnych bankách sa o nemalý stimul postarala aj čínska vláda, ktorá do výstavby ciest napumpuje 154 mld. dolárov. Plány Pekingu hovoria o výstavbe diaľnic, vodných ciest, železničných projektov a čističkách odpadových vôd v objeme viac ako bilión juanov, čo predstavuje asi 2 % celej čínskej ekonomiky.

[poll id=”14″]

Prečo sa cena zlata opäť začala štverať nahor? Žltý kov podnecujú obavy, že masívne uvoľňovanie peňažnej ponuky zatlačí na znehodnotenie peňazí. V takom prípade je zlato najlepšou ochranou. „Zlato je jednou z komodít, ktorá bude profitovať z kvantitatívneho uvoľňovania“ , povedal Kamal Naqvi z Credit Suisse Group AG.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Zlato je v takychto časoch číslov ONE..netreba zabúdať že je len ochranou kapitálu, kopiruje infláciu..a hlavne pozor na bubliny – všetko s mierou!!!