Europodniky sú najpesimistickejšie za posledné 3 roky!

Podľa prieskumu v podnikoch sa ekonomická klíma v eurozóne v septembri zhoršila. Index nákupných manažérov klesol o 0,4 bodu na 45,9 bodov, čo je najnižšia úroveň od júna 2009. Index na základe prieskumu v 1000 spoločnostiach vyhodnocuje Inštitút Markit. Hodnoty pod 50 bodov signalizujú pokles ekonomickej aktivity!

Slová ECB necítiť

Trh očakával, že avizované zásahy Európskej centrálnej banky (ECB) zmiernia napätie aj v podnikateľskom sektore. Ako dodáva hlavný ekonóm inštitútu, Chris Williamson  „zdá sa, že situácia je ešte horšia“. ECB len nedávno potvrdila, že začne so skupovaním dlhu krízových ekonomík, ako je Španielsko a Taliansko. Oznámenie centrálnej banky prinieslo na akciové a dlhopisové trhy vlnu optimizmu, avšak nálady podnikov sa zatiaľ nedotklo.

Index nákupných manažérov za eurozónu klesol na úroveň 45,9 bodov, čo je najmenej od júna 2009.

Veľkým kontrastom je ekonomika Nemecka a Francúzska. Kým výsledky v Nemecku dopadli lepšie, Francúzsko sklamalo na plnej čiare.

Inštitút predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa ku koncu 3. kvartálu môže prepadnúť až o 0,6 %, čo by bol najväčší pokles za posledné 3 roky. V 2. štvrťroku HDP eurozóny klesol o 0,2 %. Index nákupných manažérov pre sektor služieb poklesol o 1,2 bodu na 46 bodov, čo je najmenej za posledné 3 roky.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre