Nový iPhone 5 poslal akcie Apple na rekordnú úroveň

Akcie Apple dosiahli nový rekord na úrovni takmer 700 dolárov po tom, ako spoločnosť odhalila, že za 24 hodín prijala až 2 milióny predobjednávok na nový iPhone 5. Väčšina bude doručená do obchodov ešte tento týždeň, ale vzhľadom k vysokému dopytu sa niektorí zákazníci nedostanú k svojim novým modelom skôr ako v októbri. Najnovší model  iPhonu bol predstavený len minulý týždeň v San Franciscu.

Pozri video: Apple predstavil iPhone 5

Akcie Apple vzrástli od začiatku roka o viac ako 70 %. Hneď na úvod pondelkového obchodovania vzrástla cena v New Yorku až na 699,55 dolárov, vzápätí došlo k miernej korekcii smerom nadol no ku záveru obchodovania cena opäť vzrástla a nakoniec skončila na úrovni 699,78 dolárov. Tesne po zatvorení burzy stúpla cena akcií dokonca nad 700 dolárov.

Dokáže Apple pokryť dopyt?

Predobjednávky za prvých 24 hodín: iPhone 4: 600 000, iPhone 4S: 1 000 000 a iPhone 5: 2 000 0000 kusov.

„Rekcia zákazníkov bola fenomenálna,“ uviedol Philip Schiller z Apple. Predchádzajúci rekord predobjednávok bol dosiahnutý pri iPhone 4S za približne jeden milión za 24 hodín, pričom iPhone 4 dosiahol za 24 hodín len „skromných“ 600 000 predobjednávok.

Predaje iPhone sú pre Apple rozhodujúce, pretože predstavujú viac ako polovicu ich čistých tržieb. Niektorí analytici odhadujú, že do konca mesiaca by Apple mohol predať až 10 miliónov kusov zo svojho nového modelu. Do konca roka by mohlo ísť o 50 až 60 miliónov. Znepokojujúce sú však pochybnosti, či bude Apple vôbec schopný v nasledujúcich mesiacoch obrovský dopyt uspokojiť.

Graf: Vývoj akcií Apple za posledných 5 dní

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

Apple sa určite darí… produkty sa mu predávajú a majú obrovský úspech, ale rast akcií o 70 % od začiatku roka mi príde až príliš prehnaný a nie príliš dlho udržateľný…