(Ne)ekonomické čudo, ktoré okráda štát!

Zvoliť útek pred obludnou daňou nie je zbabelosť, skôr údiv nad tým, akých rozhodnutí je štátny aparát schopný. Najbohatší Európan, Francúz Bernard Aurnault už požiadal o občianstvo v susednom Belgicku. Aj keď ako zámer tohto rozhodnutia odmieta francúzsku milionársku daň, väčšina ekonómov by sa mu ani nečudovala.

Nový francúzsky prezident, socialista Francois Hollande už pred voľbami avizoval, že na príjmy nad milión eur uvalí 75 %-nú  daň. Týždeň dozadu zopakoval, že daň 75 % by mohla byť súčasťou rozpočtu pre rok 2013.

Veľké NIŠT

Francúzskym socialistom zrejme uniká niečo ako krivka amerického ekonóma Laffera (Lafferova krivka, viď obr. nižššie), ktorá zobrazuje,  ako závislý je objem vybraných daní od miery zdanenia. Jednoducho povedané, čím vyššia daňová sadzba, tým menšia ochota v danej krajine podnikať a platiť dane. Presne o tom je aktuálny prípad. Ak Francúz Aurnault začne odvádzať daň z príjmu v Belgicku, francúzskemu rozpočtu zostane veľké NIŠT. Neekonomickým myslením sa vláda v Paríži pripraví aj o to čo mala (a s čím sa neuspokojila).

Obr.: Lafferova krivka

O čo Francúzi svojim nedbalým rozhodnutím prídu, vypovedá hodnota Aurnaultovho majetku, ktorá sa odhaduje na 41 mld. dolárov. Zmýšľanie najbohatšieho Európana je pre Francúzsko veľkým výkričnom, podobne ako on však uvažujú aj mnohí ďalší milionári. Pribúdajú nielen žiadosti o belgické občianstvo, ale aj obavy, že si Francúzsko poškodí svoje investičné prostredie. Pripraviť sa o luxusný klenot ako LVMH (Louis Vuitton, Hennessy), ktorý patrí Aurnaultovi, by bolo pre čerstvú vládu katastrofou!

Kto je Bernard Aurnault

Francúz je 4. najbohatším človekom na svete. Majetok „kráľa luxusu“, zakladateľa spoločnosti LVMH, Bernarda Arnaulta sa odhaduje na 41 miliárd dolárov. Najbohatší Európan vlastní svetové luxusné značky  ako Kenzo, Louis Vuitton, šampanské Moët et Chandon, koňak Hennessy či kozmetický reťazec Sephora.  Arnault je tiež skúsený pianista a miluje Chopinove skladby. Jeho poslednou akvizíciou bolo prevzatie známeho talianskeho klenotníka Bvlgari.

Pozri: Najbohatší ľudia sveta pre rok 2012

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

U nas to daju aj od stotisic zachvilu..ak to francuzi odsuhlasia a objavi sa to v navrhu rozpoctu na buduci rok tak nasa vlada sa po vzorom socialistickych francuzov urcite nechaju poucit..ach ach