Finančné trhy veria, že v Nemecku dostane euroval zelenú!

Finančné trhy jednoducho veria, že nemecký ústavný súd dnes v meste Karlsruhe rozhodne v prospech trvalého eurovalu. Práve dnes dopoludnia tento orgán podá verdikt, či trvalý euroval je alebo nie je v rozpore s nemeckou ústavou.

Odborníci tvrdia, že nikto na trhoch nepočíta s tým, že by ústavný súd euroval nepodporil!  Ak súd rozhodne, že trvalý euroval nie je v rozpore s ústavou, záchranný fond by mohol byť k dispozícií už v októbri.

Finančné trhy boli včera (deň pred rozhodnutím) optimisticky naladené. Euro sa dokázalo vyštverať až na 4-mesačné maximum na úrovni 1,2859 dolárov. Obchodovanie zakončilo na hodnote 1,28516 dolárov (viď graf).

Graf: Vývoj eura voči doláru za posledných 5 dní

Doláru neprospela informácia, že ratingová agentúra Moody´s Spojeným štátom pohrozila, že môžu prísť o svoj elitný rating “AAA”. Dôvodom varovania je verejný dlh, ktorý prvýkrát prekonal úroveň 16 biliónov dolárov! Okrem toho euro ťažilo zo špekulácií, že americká centrálna banka FED by mohla na svojom štvrtkom zasadnutí avizovať ďalšie stimuly (lacné peniaze znižujú atraktívnosť dolára).

Ratingovka Moody´s varuje, že Spojené štáty môžu prísť o svoj elitný rating!

Ročné maximum dosiahol nemecký akciový index DAX 30, ktorý zakončil na hodnote 7310 bodov (nárast o 1,3 %). Európsky index EuroStoxx si pripísal zisk +1,2 %.

Nedarilo sa luxusným akciám

V rámci celej Európy ťahali za kratší koniec akcie spoločností s luxusným tovarom. Môže za to varovanie pred prepadom zisku britskej ikony luxusu, spoločnosti Burberry. Akcie Burberry si odpísali až 21 %, pričom táto negatívna správa zo sebou stiahla celý sektor.

Akcie francúzskej skupiny LVMH (Louis Vuitton, Hennessy) si odpísali 3,4 %. Poklesu sa nevyhol ani holding PPR, pod ktorý patrí známa značka Gucci. Akcie PPR klesli o 2,1 %.

Akcie Hugo Boss stratili až 8 %. Do víru boli stiahnuté aj akcie spoločnosti Adidas, ktoré boli so stratou 0,5 % najväčším smoliarom v indexe DAX 30.

Pozri tiež:  TOP 10: Najhodnotnejšie luxusné značky sveta

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre