Turecká líra je v smútku. Bojí sa znižovania sadzieb!

Ako vidieť na grafe nižšie, euro má v poslednom mesiaci nad tureckou lírou výraznú prevahu. Kým pred štyrmi týždňami sme za jedno euro dostali 2,21 tureckej líry, dnes je to už takmer 2,31. Aj keď je euro povzbudené plánovanými nákupmi dlhopisov zo strany Európskej centrálnej banky, veľkú úlohu tu zohráva hospodárska situácia v Turecku.

Podstatný rozdiel

V druhom štvrťroku si turecká ekonomika pripísala rast o 2,9 %, kým ešte v prvých troch mesiacoch to bolo 3,3 %. Suma sumárum, za prvý polrok sa hrubý domáci produkt (HDP) Turecka nabalil o 3,1 %. Ak si to porovnané s rokom 2011, kedy turecká ekonomika za celý rok vzrástla o 8,5 %, ide o podstatne chudobnejší výsledok.

Turecko: Už 18. septembra môže dôjsť k zníženiu sadzieb o 50 bázických bodov.

Ako situáciu komentuje britská veľkobanka HSBC, čoraz viac sa tlačí na tureckú centrálnu banku, aby podstúpila zníženie sadzieb. Lacnejšie zdroje financovania môžu ekonomiku Turecka opäť nakopnúť. Očakáva sa tak, že na najbližšom zasadnutí výboru  pre menovú politiku (18. septembra) bude refinančná sadzba znížená o 50 bázických bodov. Do konca roka by hlavná sadzba mohla „schudnúť“ až o 200 bázických bodov.

Graf: Mesačný vývoj eura voči tureckej líre

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre