Talianska recesia je hlbšia

Talianska ekonomika sa v druhom štvrťroku prepadla viac ako sa pôvodne očakávalo. Prvé čísla hovorili o prepade 0,7 %, no evidované dáta ukázali pokles o 0,8 %. Francúzska centrálna banka medzi tým uviedla, že s poklesom hospodárstva počíta aj v treťom kvartáli.

V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka poklesla talianska ekonomika o 2,6 %. Prvé odhady hovorili o 2,5 %-nom poklese. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom klesla domáca spotreba o 0,7%, zatiaľ čo investície poklesli o 2,3 %. „Je to horšie ako sme očakávali a obzvlášť nepríjemné prekvapenie je veľkosť poklesu spotrebiteľských výdavkov,“ uviedol ekonóm Unicredit Loredana Federico.

Talianska ekonomika, ktorá je tretia najväčšia v eurozóne, sa prepadá posledné štyri kvartáli. Môžu za to drastické škrty zavádzané vládou, ktorými chce znížiť svoje obrovské zadlženie. To je v súčasnosti vyššie ako celoročná produkcia krajiny.

OECD predpovedá na tento rok rast Francúzska len tesne nad nulou.

Aj ďalšia veľká ekonomika eurozóny, Francúzsko v súčasnosti očakáva prepad hospodárstva, ktorý má nasledovať po troch po sebe idúcich kvartáloch s nulovým rastom. Centrálna banka krajiny v pondelok potvrdila, že v aktuálnom štvrťroku očakáva pokles ekonomiky o 0,1 %. Očakávanie sa nezmenilo aj napriek tomu, že národný štatistický inštitút uviedol, že priemyselná výroba v júli vzrástla rýchlejšie ako sa očakávalo.

V nedeľu francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že hospodársky rast v celom roku 2012 by mal byť „sotva nad nulou“. Taktiež najnovšia prognóza OECD počíta v tomto roku s rastom 0,1 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre