PSA Peugeot po 25 rokoch končí v indexe CAC 40

Francúzska automobilka PSA Peugeot bude vyradená z francúzskeho akciového indexu CAC 40, ktorý obsahuje štyridsať blue chips akcií obchodovaných na francúzskej burze. Toto vyradenie je pre spoločnosť nepríjemnou správou. Peugeot bol v indexe CAC 40 od jeho vzniku pred 25 rokmi, avšak v súčasnosti zápasí s poklesom predaja a prepadom cien akcií.

Spoločnosť bude nahradená belgickou chemickou skupinou Solvay. K zmene dôjde 24. septembra tohto roka.

PSA Peugeot Citroen, druhý najväčší výrobca automobilov v Európe utrpel v prvej polovici tohto roka pokles predaja o 13 %. Cena jeho akcií klesla v priebehu roka až o 61 %, zatiaľ čo index CAC 40 v rovnakom období posilnil o 11 %.

V piatok končil PSA Peugeot Citroen obchodovanie na úrovni 6,43 eur za akciu. Francúzsky index CAC 40 zakončil týždeň na 3519,05 bodoch.

Zlý signál

„Keď sú akcie vylúčené z CAC 40, je to ako trest,“ uviedol Christian Jimenez, šéf spoločnosti Diamant Bleu Gestion. „Je to signál, že vedeniu sa nepodarilo udržať úroveň výkonnosti spoločnosti.”

V júni Peugeot oznámil, že bude musieť prepustiť až 8000 ľudí a zatvoriť továreň v Aulnay-sous-Bois pri Paríži, kde pracuje 3300 ľudí.

Spoločnosti sa nedarí vysporiadať sa s nepriaznivou situáciou na trhu, na ktorom vládne kríza a mnohé krajiny sa po relatívne krátkom čase opäť nachádzajú v recesii.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre