Globálna nezamestnanosť mladých bude rásť

Globálna nezamestnanosť mladých ľudí bude v priebehu nasledujúcich piatich rokov podľa novej správy Medzinárodnej organizácie práce (International Labour Organization – ILO) aj naďalej rásť.

Dopady krízy eura sa budú prelievať z vyspelých do rozvíjajúcich sa ekonomík a to bude tlačiť nezamestnanosť mladých ľudí do roku 2017 na takmer 13%.

ILO varovala, že mnoho mladých ľudí sa už vzdalo nádeje na nájdenie zamestnania. Správa vyzýva vlády, aby zaistili nové pracovné miesta, či školenia pre mladých ľudí. Organizácia ako príklad uvádza niektoré krajiny (napríklad Rakúsko, Dánsko, či Švédsko), kde sa podarilo tieto opatrenia úspešne zaviesť a nezamestnanosť mladých ľudí je tu pomerne nízka.

Mladí na šancu nájsť prácu rezignujú

Správa hovorí, že napriek predpokladom, že nezamestnanosť mladých ľudí v Európe by mala v najbližších niekoľkých rokoch mierne klesať, je málo pravdepodobné, že to bude vďaka novým pracovným miestam, ktoré by boli k dispozícií.

„Veľká časť z tohto poklesu miery nezamestnanosti nebude kvôli zlepšeniu na trhu práce, ale skôr z dôvodu, že veľké množstvo mladých ľudí vypadne z evidencie pracovnej sily v podstate z dôvodu rezignácie“ uvádza ILO. „Títo znechutení mladí ľudia sa nezapočítavajú medzi nezamestnaných.“

Dopad krízy eurozóny

Kríza eurozóny bude mať vplyv na rozvíjajúcich sa ekonomikách vo východnej Ázii a Latinskej Amerike, pretože dopyt v Európe spomaľuje a vývoz klesá. Nezamestnanosť mládeže je v týchto rozvíjajúcich sa ekonomikách na vzostupe. Blízky východ a severná Afrika majú najvyššiu mieru nezamestnanosti mladých ľudí a bude to tak aj naďalej, uvádza sa v správe.

Aj keď správa odhaduje, že počet nezamestnaných v severnej Afrike mierne klesne, bude v roku 2017 aj naďalej na vysokej úrovni 26,7%. Na Stredným východe by malo byť v tomto období podľa očakávania bez práce 28,4% mladých ľudí.

Komentáre