Španielskemu premiérovi sa nepáčia vysoké úroky. Hovorí o eurobondoch!

Španielsky premiér Mariano Rajoy v rozhovore pre nemecké noviny Bild am Sonntag zdôraznil, že o spoločných európskych dlhopisoch (tzv. eurobondy), by sa malo diskutovať už teraz! Rajoy zároveň uznáva, že menová únia je od zavedenia spoločných dlhopisov ešte veľmi ďaleko. Ako je v eurozóne známe, riešenie v podobe eurobondov striktne odmieta nemecká vláda.

Niekto s úsmevom, niekto s bolesťami

Španielsko sa v posledných mesiacoch nachádza pod výrazným tlakom finančných trhov, ktoré mu požičiavajú za rekordne vysoké úroky. Rajoy sa pre nemecké médiu ďalej vyjadril, že problém rozdielnosti úrokových sadzieb by sa mal riešiť už teraz. Podľa neho menová únia nemôže fungovať, ak sa niekto refinancuje cez zápornú úrokovú sadzbu, a iní sú pod tlakom vysokých úrokov. Doplníme, že ku krajinám, ktoré sa refinancujú za zápornú úrokovú sadzbu (čiže dostanú viac peňazí ako musia splatiť) patrí napr. NemeckoHolandsko.

Okrem tlaku finančných trhov sú Španieli zdrvení aj vývojom svojej ekonomiky, ktorá klesá už tri po sebe idúce štvrťroky. Nezamestnanosť sa tu vyšplhala nad úroveň 25 %, čo je najviac v Európskej únii. Nie najlepšie sa vyvíjajúca situácia v krajine nahráva špekuláciám, že Madrid nakoniec požiada o plnú finančnú záchranu. Ako sme vás nedávno informovali, španielska autonómna oblasť Valencia bude potrebovať väčšiu finančnú injekciu, ako sa pôvodne predpokladalo.

Čo myslíte?

[poll id=”15″]

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre