9-mesačné dno čínskej výroby!

Ako ukazujú najnovšie údaje štatistického úradu v Číne, ktoré boli zverejnené 1. septembra, priemyselné objednávky sa v mesiaci august prepadli na najnižšiu úroveň za posledných 9 mesiacov.

Komplexný výrobný index PMI klesol na 49,2 bodov, kým ešte mesiac predtým bol na úrovni 50,1 bodov. Výsledok tak sklamal predpovede odborníkov. Hodnota nižšia ako 50 bodov signalizuje zhoršenie a pokles v sektore. Sub-index, zohľadňujúci firemné objednávky sa prepadol na 48,7 bodov, čo je najmenej za posledných 9 mesiacov.

Ekonomický rast bude slabší

Správy prichádzajú po tom, čo centrálna banka v Číne znížila úrokové sadzby, aby podporila ochabujúci ekonomický rast. Zhoršené dáta sú príčinou toho, že odborníci znižujú svoje predpovede tohtoročného rastu čínskeho hospodárstva. Analytik Liu Li-Gang, hlavný ekonóm Australia & New Zealand Banking Group Ltd. už znížil svoju prognózu čínskeho rastu, a to z pôvodných 8,2 % na aktuálnych 7,8 %. Ako Liu tvrdí, hospodárske spomalenie bude pokračovať aj v treťom štvrťroku.

Svoju hospodársku predpoveď pre Čínu upravila aj banka ANZ, ktorá Číne predpovedá tohtoročný rast na úrovni 7,6 %. Jej predchádzajúci odhad hovoril o raste 8,1 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre