Situácia sa zmenila. Špekulanti opúšťajú dolár!

Najprv začali najväčšie hedžové fondy vsádzať na pád spoločnej európskej meny, teraz špekulujú na pokles dolára. Už v júni futures kontrakty, ktoré umožňujú investorom vsádzať na silný dolár, vzrástli tak  rýchlo ako nikdy predtým.

Niet sa prečo čudovať: Globálna ekonomika cez pochmúrne ekonomické dáta signalizovala slabší rast a investori dali euru „zbohom“. Všetko sa ale zmenilo 26. júla, kedy prišli slová prezidenta ECB, Maria Draghiho: „Urobíme všetko pre to, aby euro prežilo“, povedal Talian.

Spoliehanie na Maria

Investori tieto slová hlboko zakorenili do svojich očakávaní. Začali veriť, že Mario si bude stáť za svojim a podnikne opatrenia, ktoré eurozónu konečne vymania z krízy. Môže tak spraviť cez ďalšie znižovanie hlavnej refinančnej sadzby, či začať s priamym nákupom
štátnych dlhopisov
krízových krajín ako je napr. Španielsko.

„Od začiatku roka pridávali problémy v eurozóne doláru na sile“, komentoval situáciu menový stratég z Royal Bank of Scotland. Je to jednoduché, obchodníci hľadali bezpečné útočisko. Ako však menový stratég dodáva, môže dôjsť ku krátkodobému oslabeniu dolára, ak ECB prikročí k nákupom dlhopisov.

[poll id=”19″]

Nové alternatívy a ochota riskovať

Potom, čo pomoc chorľavým ekonomikám prisľúbili aj Bank of China a centrálna banka USA (FED), dostali špekulanti ešte väčší dôvod na opustenie dolára. Devízové portfólio bolo treba diverzifikovať, a tak sa do pozornosti dostali nové meny, ako napr. švédska či dánska koruna alebo austrálsky dolár. Práve švédska mena je príťažlivá vysokými úrokovými sadzbami, ktoré sú tu až 6-krát vyššie ako v USA. Švédska koruna len nedávno dosiahla polročné maximum, k čomu jej pomohli aj stabilné makroekonomické dáta.

Ako tvrdí menový stratég Ulrich Leuchtmann z Commerzbank, stávame sa svedkami toho, že sa opäť vracia ochota riskovať. Z toho vyplýva jediné: Dolár ako symbol bezpečnosti bude ťahať za kratší koniec.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre