Zisky čínskych priemyselných podnikov stále klesajú

Zisky priemyselných podnikov v Číne sa prepadli štvrtý mesiac po sebe, čím sa prehlbujú obavy z prudkého spomalenia čínskej ekonomiky. Zisk v júli poklesol oproti predchádzajúcemu roku o 5,4 %. Pokles za jún predstavoval 1,7 %.

Čínske firmy trápi spomalenie globálneho dopytu, rovnako ako nevýrazná domáca spotreba. Priemyselný sektor je kľúčovým faktorom rastu Číny a slabé údaje tak môžu mať za následok potrebu ďalších stimulačných opatrení.

Čínskemu drakovi sa dýcha ťažšie

Čínska ekonomika, ktorá je druhou najväčšou ekonomikou na svete, rástla v druhom štvrťroku tempom 7,6 %, čo je najmenej za takmer tri roky. Existujú obavy, že rast by mohol v blízkej budúcnosti ďalej spomaľovať, pretože ekonomické problémy na exportných trhoch ako je Európa či USA, majú vplyv na spotrebiteľský dopyt po čínskom tovare.

Podľa údajov zverejnených začiatkom tohto mesiaca vzrástol čínsky vývoz v júli oproti predchádzajúcemu roku len o 1 %. Júnový rast bol ešte 11,3 %. Ako uviedol čínsky premiér, z obáv o spomalenie rastu vývozu musí krajina prijať zodpovedajúce kroky na posilnenie zahraničného predaja.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre