Samsung dá na vynovenie závodu až 4 miliardy!

Spoločnosť Samsung použije 4 miliardy dolárov na modernizáciu svojho závodu v USA, ktorý vyrába čipy pre smartphony a tablety. Závod v Texase vyrába čipy pre zariadenia Samsung, ako aj iPhone a iPad. Investícia umožní vyrábať čipy integrujúce rôzne technológie na jeden obvod. Exynos 4 čipy môžeme nájsť napríklad v najnovšom modely Samsung Galaxy S3.

Je pri nich používaný 32 nanometrový výrobný proces. Modernizovaný závod však dokáže produkovať aj čipy vyrábané ešte modernejšou 28 nm technológiou. To umožní ešte väčší výkon pri lepšej energetickej účinnosti. Firma si kladie za cieľ byť schopná masovej produkcie pomocou tejto technológie v druhej polovici roka 2013.

Strategický zmysel

Celkové investície Samsungu do továrne dosiahli od roku 1996 už 13 miliárd dolárov, čo predstavuje doteraz najväčšiu zahraničnú investíciu v Texase.

Aj keď sa môže zdať divné, že juhokórejská spoločnosť vyrába v USA čipy určené na odoslanie do ázijských montážnych závodov, ktoré budú produkovať finálne zariadenia, analytik uvádza, že tento krok má strategický zmysel. Rôzne drahé kovy podieľajúce sa na výrobe týchto čipov sa vo veľkom množstve nachádzajú práve v púšti a suchom podnebí v Nevade, Texase a Arizone.

Práve bezprostredná dostupnosť týchto surovín pomáha Samsungu kompenzovať vyššie mzdové výdavky a náklady na prepravu. Ide však aj o diverzifikáciu výroby, ktorá hrá dôležitú úlohu najmä pri pohľade na prírodné katastrofy ako tsunami v Japonsku, ktoré môžu výrazne obmedziť, či dokonca zastaviť výrobu. Preto je dôležité pri voľbe miest, kde budú závody stáť, dbať aj na ich geografickú polohu z tohto uhla pohľadu.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre