Inflácia v Číne na 30 mesačnom minime

Čínska inflácia sa v júli prepadla na 30 mesačné minimum. Spotrebiteľské ceny sa v júli oproti minulému roku zvýšili o 1,8 %. Ešte v júni bol rast inflácie 2,2 a v máji až 3 %. Výrazný bol predovšetkým pokles cien bravčového mäsa a mäsových a hydinových výrobkov, ktorých cena poklesla o 18,7 %.

Čína sa snaží uprostred spomaľujúceho globálneho dopytu podnietiť domácu spotrebu. Čínska ekonomika rástla v druhom štvrťroku 2012 najpomalším tempom za posledné tri roky. Krajina za obdobie apríl-jún rástla ročným tempom 7,6 %, čo je pokles oproti 8,1 % v predchádzajúcom štvrťroku.

Navyše existujú obavy, že rast druhej najväčšej ekonomiky na svete môže spomaľovať aj v najbližších mesiacoch. V dôsledku toho Peking prijíma rôzne opatrenia, aby stimuloval ekonomický rast. Čínska centrálna banka od začiatku júna už dvakrát znížila kľúčovú úrokovú sadzbu. Znížila tiež množstvo peňazí, ktoré musia banky v krajine držať ako rezervu. Tým chce podporiť rozsiahlejšie požičiavanie pre spotrebiteľov a podniky.

Aj analytici uvádzajú, že práve spomalenie rastu spotrebiteľských cien dovoľuje politikom zavádzať ďalšie opatrenia na podporu rastu.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre